Starosta Radovan Válek si od služby slibuje, že parkovací místa budou dostupnější. „Spousta lidí u sebe třeba nemá drobné. Než někde hledat obchod, kde si rozmění, je přece jednodušší poslat jednu textovou zprávu a mít zaplaceno. Navíc bude nově možné platit parkování v automatu i kartou. Místo jedné varianty placení tak budou mít lidé hned tři," vyzdvihl Válek.

Žádné další náklady s tím podle něj Bučovicím nevzniknou. „Město chce za půl hodiny parkování pět korun. Ty dostane. Cena se ale navýší například o poplatek, který si naúčtuje operátor. To řešíme tím, že SMS parkování bude možné pouze na delší interval," vysvětlil starosta s tím, že službu bude možné využívat už v průběhu října. „V podstatě jsme čekali jen na schválení zastupiteli," do­dal.

3000korun měsíčně zhruba vydělá Vyškov na placení parkovného pomocí textových zpráv. „Každý měsíc evidujeme přibližně sto řidičů, kteří takto platí. A dá se říct, že jde stále o ty samé," uvedl zástupce velitele vyškovských strážníků Petr Urban.

Ačkoliv návrh prošel, rozvířil diskuzi. O výhodnosti možnosti pochyboval třeba opoziční zastupitel Zdeněk Koudelka. „Myslím, že si neustále hrajeme na velké město. To, co dobře funguje například v Praze, se v Bučovicích nemusí nutně osvědčit. Jsme menší město a toto řešení mi připadá zbytečné. Stačí se podívat na elektronické hlasování na schůzi zastupitelstva, které nám rovněž často nefunguje," poukázal zastupitel.

Další komplikací pro město by pak mohli být neplatiči. Jak ale ujistila vedoucí oddělení majetku Dagmar Janíčková, kontrolovat, zda má řidič parkovné zaplaceno, lze docela jednoduše. Městské policii to prý usnadní práci. „Je na to program, ve kterém policisté podle poznávací značky hned zjistí, jestli majitel auta zaplatil nebo ne," sdělila Janíčková.

To potvrdil i zástupce velitele vyškovské městské policie Petr Urban. Služba ve Vyškově funguje už téměř čtyři roky. „Kontroly jsou pro nás jednodušší v tom, že nemusíme chodit k okénku a hledat za ním lístek. Opravdu stačí jen zkontrolovat značku," řekl s tím, že ve Vyškově zájemce o parkování zaplatí pomocí textové zprávy třicet korun. „Podle toho, v jaké se nachází lokalitě, mu naskočí čas, po který tam může parkovat," přiblížil Urban. Moc lidí prý ale systém nevyužívá.

Na to, že ho naopak někdo může zneužívat, poukázal Bučovan David Strachota. „Dnes už má každý v kapse mobil, takže když nemá u sebe drobné, pošle zprávu. Aby pak takoví řidiči nezabírali místa na parkovištích zbůhdarma," poznamenal muž.