Právě na jeho stranu se jako první už v neděli chtěli obrátit vítězové vyškovských voleb, sociální demokraté. Plán byl jasný - vyjednávat o možné koalici. „Skutečně jsme se sešli, ale vše je teprve v začátcích,“ potvrdil Jurka.

Ve Vyškově už tradičně tvoří koalici právě sociální a občanská demokracie spolu s lidovci a od posledních voleb i Volba pro město. V případě, že by ji utvořili i letos, získali by šestnáct křesel ze sedmadvaceti. „Zatím není nic rozhodnuto. Ale zdá se, že se nepodaří sestavit stejnou koalici, která vládla poslední čtyři roky,“ uvedl lídr Volby pro město Josef Kachlík.

Sčítání volebních lístků.
Komunální a senátní volby 2018 skončily. Podívejte se na online zpravodajství

Letošní komunální volby jsou ve Vyškově specifické také tím, že město povede řada nových tváří. Mění se hned deset zastupitelů. Kromě nováčků, jako například Karin Šulcové z ANO 2011 nebo Andreje Lukáče z ODS, se na dalším směřování Vyškova bude spolupodílet i exstarosta Jiří Piňos. Bývalý sociální demokrat nyní kandidoval za Náš Vyškov.

Poprvé pak bude mít v zastupitelstvu zastoupení i SPD, které vedl Libor Bláha. Získala jeden mandát. „Kdybychom našli programovou shodu, nebránil bych se koalici. Nicméně mě zatím nikdo neoslovil a její utvoření tak nevidím jako reálné,“ konstatoval.

Vyškovský starosta Karel Goldemund si nechal návštěvu volební místnosti na sobotní dopoledne.
Lidovci drtivě zvítězili v Bučovicích, ve Vyškově počítá ztráty vítězná ČSSD

O koalici nejdřív jednáme s ODS, říká starosta Goldemund

Vyškov - Vítězní sociální demokraté sice ve Vyškově počítají ztráty, s volebním výsledkem jsou však spokojení. „Na to, kde je dnes po Sobotkovi sociální demokracie, je výborný,“ okomentoval lídr kandidátky a starosta Karel Goldemund.

Získali jste zhruba o deset procent méně hlasů než před čtyřmi lety, čím si to vysvětlujete?
Radnici vedeme už velmi dlouho, neseme kůži na trh, navíc v době, kdy roste populismus. Nedivím se, že to tak dopadlo. Některé strany naslibovaly takové věci, že by mě zajímalo, jak by je naplňovaly. Lidé si pořád myslí, že bude líp. Nebude.Vyškovský starosta Karel Goldemund si nechal návštěvu volební místnosti na sobotní dopoledne.Zdroj: Deník / Pavel Vičar

Kdy začnete vyjednávat o koalici?
Začali jsme už v neděli, nejdřív s ODS.

Bude prosazování vašich záměrů složitější?
Uplynulé čtyři roky jsme si nehráli na koalici a opozici. Pokud se sejdeme ve složení lidí se selským rozumem, tak v tom nevidím problém.

Ilustrační foto.
Orání pole skončilo tragédií. Na muže se při otáčení převrátil traktor

ČSSD slábne. Přetáhli jsme jí voliče toužící po změně, tvrdí lídryně ANO Šulcová

Vyškov – O jeden mandát si ve Vyškově polepší ANO 2011. Do voleb ho vedla Karin Šulcová, skončilo druhé. Vyjednávat o koalici začali hned po zveřejnění výsledků. „Konkrétnější ale ještě nebudu,“ řekla.

Koho jste oslovili jako prvního?
Řešíme možnosti, jak by vše mohlo být, ale konkrétní jména ještě prozrazovat nechci. Na to je brzy.

S kým do koalice nechcete?
Ani k tomu se ještě nevyjádřím.

Získali jste část voličů ČSSD?
Pravděpodobně jsme přetáhli voliče, kteří chtějí změnu. Sociální demokraté mají z devíti mandátů jen šest, jde vidět, že trošku slábnou a je prostor pro ostatní.

Ve vyškovském zastupitelstvu budete poprvé, budete „slyšet“?
Určitě, s tím je potřeba počítat.

Vyškovský starosta Karel Goldemund si nechal návštěvu volební místnosti na sobotní dopoledne.
Větší zájem než před čtyřmi lety: volební účast na Vyškovsku přesáhla 50 procent