Asi dvě desítky zaměstnanců přesune na jiné linky, hlavně na zpracování plechů.

„Tato část produkce firmě ročně utržila kolem pětadvaceti milionů korun. Byla ale neperspektivní,“ řekl ředitel podniku Václav Hanák.

Výrobu nářadí převzal Rostex z Německa, kde už pro výrobce nebyla udržitelná. Teď se jí musí vzdát i vyškovská firma. Může za to hlavně stále silnější konkurence asijských výrobců. „Čína je v klasických výrobách čím dál lepší. Ohroženy jsou všechny oblasti. Nemůžeme ale chtít po státu, aby nás chránil,“ uvedl Hanák.

Rostex má kolem tří set čtyřiceti pracovníků. Loni utržil dvě stě sedmdesát milionů korun. V ostatní výrobě, především dveřního kování a madel, bude dál pokračovat. Navíc se chce zaměřit také na zpracování plechů, což by mělo být perspektivnější.

Jestli společnosti všechny nynější výrobní programy udrží, nechce Hanák spekulovat. Zatím o ukončení dalších oblastní neuvažuje. „Člověk ale nemůže vědět, jaký bude vývoj. Čínská konkurence je ve všem,“ prohlásil ředitel.

Levné zboží z Číny dělá problémy i dalším výrobcům. Uniklé tržby odhadují nejméně na stamiliony ročně. Výrobci se tak snaží víc specializovat a kladou větší důraz na dražší a kvalitnější zboží, které směřuje často na export.