Než se ale k upálení čarodějnice dostanou, mají před sebou pět hodin zábavy. Především děti. Po areálu se jich prohání desítky, většinou v detailně propracovaných kostýmech. Dlouhé pláště, myši, pavouci, hadi, vysoké klobouky, paruky, pomalované obličeje. A každá maska originál. „Syn ji má letos poprvé. Napřed ji nechtěl, ale nakonec změnil názor,“ usmívá se Hana Vlachová z Křenovic. Na rozdíl od několika přestrojených dospělých ale z dětí nejde strach.

Aby nepobíhaly jen tak chaoticky, je na hřišti rozmístěných několik stanovišť, kde plní úkoly. Připravit si kouzelný lektvar můžou u Mirky Rolinkové z místního rodinného centra Domeček. „Natrhají rostliny, které v areálu najdou. Na ně nalijí kouzelnou směs octu, do něhož přisypou jedlou sodu. Tím to začne bublat a vařit se. Děti si hravou formou vyzkouší chemický pokus,“ popisuje Rolinková.

Ten Vlachovi právě absolvují. „Nejvíc se ale syn těší na upálení čarodějnice. Uvidíme, jestli tady do té doby vydrží,“ krčí rameny matka malého chlapce a odcházejí plnit další, vesměs sportovní úkoly.

Domeček, ve kterém Rolinková působí, je jedním z křenovických spolků, který se na organizaci akce podílí. Dalším je klub Cihla zajišťující několik disciplín. Pak také hasiči, kteří přistavili své auto, aby si ho děti mohly prohlédnout. A rovněž spolek Kos. „Jde už o desátý ročník pálení čarodějnic u nás ve vesnici. Program je podobný jako v uplynulých letech. Děti můžou plnit disciplíny, za což dostanou odměnu. Vyhlásíme nejhezčí čarodějnici a čaroděje v různých věkových kategoriích a nejpovedenější čarodějnické vozidlo. Zpestřením bude i silák Franta, který je pokračovatelem Františka Kocourka. A zapálíme vatru s čarodějnicí,“ přibližuje program hlavní organizátorka Zuzana Schořová, která je členkou Kosu. A jak vyzdvihuje, bez spolupráce místních spolků by se akce v tak velkém měřítku mohla konat jen stěží.

Co se týká nejpovedenějšího vozu, favorit je jasný snad hned od začátku. Čarovůz. Zelené papírové auto s pavučinami, na jehož čelním skle se vyjímá pavouk, zavěšené na těle svého majitele. Při vyhlašování si také jde pro první cenu. Naopak vybrat nejhezčí masky pro pořadatele není ve většině kategorií tak jednoduché. A přestože vyhrát nemůže každý, odměňují organizátoři všechny dětské účastníky.

Ještě předtím, než vyhlásí vítěze, se ale všichni mění v publikum obdivující siláka Frantu. Z některých kousků, které předvádí, jde mráz po zádech. Třeba když si lehá jako fakír na podložku s hřebíky, nechává si na hruď položit kovadlinu a jeho dva asistenti do ní obřími kladivy buší hlava nehlava.

Vrcholem akce je ale samozřejmě upálení čarodějnice. „Máme tady připravenou jednu, která to dnes schytá za vás všechny,“ promlouvá k obecenstvu moderátorka, zatímco starosta Křenovic Jan Mozdřeň podpaluje vatru. Ta po chvíli chytá a čarodějnici pohlcují plameny. Za okamžik z ní zůstává jen kostra, respektive dřevěný kříž. Zábava ale nekončí. Hudba zní areálem dál, a kdo chce, může zůstat do noci.