Diskuze nad návrhem rozpočtu přinesla několik námitek v otázce příspěvků na zachování a obnovu kulturních církevních památek. A to především v porovnání s penězi, které poputují na sport. Obě farnosti, tedy katolická i československá husitská, si sice podle starosty Jiřího Lukáška přijdou na podobné peníze z městské pokladny jako v minulých letech, tedy asi na čtyři sta tisíc korun, někteří by ale uvítali vyšší částku. „Zdá se mi velmi malá v poměru k tomu, kolik kostelů se v Rousínově nachází. Měla by se navýšit. Jiná města s více obyvateli mají třeba jen jeden kostel, což ale není případ Rousínova a rozpočet by s tím měl počítat. Podobně je u nás také mnoho fotbalových hřišť a na sport se přitom peníze přidávají," upozornila zastupitelka Marie Straková.

Podle Lukáška ovšem v Rousínově tolik fotbalových hřišť zase není. „Chtěl bych ale hlavně podotknout, že ve srovnání s jinými městy poskytujeme na církevní památky hodně peněz," uvedl starosta a jako příklady použil údaje z dalších měst regionu.

Straková nicméně podotkla, že v jeho výčtu chybí porovnání s počtem církevních památek. „Srovnávat by se mělo srovnatelné. V Rousínově jednoduše vidím potřebu investovat do kostelů a jiných památek o něco větší částku," uzavřela.

Diskuze se však dotkla i sportu. „Vzhledem k tomu, že vedení města deklaruje maximální podporu veřejného sportu, chybí mi v rozpočtu jedna položka. Kdysi jsme mluvili o případném zřízení mobilní ledové plochy," řekl zastupitel Vladimír Coufal.

Starosta přiznal, že při tvorbě rozpočtu se záležitost neprojednávala. „Nicméně na ni nezapomínáme, ale je třeba vzít v úvahu, že pořízení hřiště je otázkou milionů. Nejprve chceme vyprojektovat celkové využití asfaltových hřišť v areálu bývalé Integrované střední školy, potom můžeme uvažovat o mobilní ledové ploše. Každopádně mám v plánu po Novém roce jednat s majitelem bývalého zimního areálu, jestli se nenajde nějaká cesta, jak místo využít. Třeba právě zřízením mobilní ledové plochy," řekl starosta.

Před schválením samotného rozpočtu se nakonec projednával jediný pozměňovací návrh. Ten požadoval, aby se padesát tisíc korun přesunulo z položky pro zpomalení dopravy v místní části Královopolské Vážany na kulturu. Neprošel. „Zpomalením dopravy se myslí především úprava silnice vedoucí do Vážan z Habrovan. Kvůli neukázněným řidičům je to velice problematický úsek, kde se stalo už několik nehod. Peníze půjdou na projektovou dokumentaci, která má přijít s nějakým řešením situace," obhajoval položku místostarosta Zdeněk Šedý.

Kromě zmíněných doprovodných oprav na průtahu městem počítá rozpočet na další rok i s investicemi do dopravy v místní části Vítovice. „Vodovody a kanalizace Vyškov tam v současné době opravují kanalizaci. Potom má vedení města v plánu investovat čtyři miliony do opravy místních komunikací a výstavby jedné nové," informovala tajemnice města Ludmila Havlíčková.

Další podstatnou akcí je pokračování v rekonstrukci Sušilova náměstí, jejíž první etapa před nedávnem skončila. „Do příštího roku ale počítáme zatím jen s přípravou projektu a zažádáním o dotace, samotnou realizaci plánujeme na později. Nejpodstatnější součástí rozpočtu je ovšem deset milionů korun, které si schováváme na rekonstrukci a zateplení budovy Integrované střední školy v Tyršově ulici," zdůraznil starosta.