„Žadatel o kompostér podepíše najednou dvě smlouvy. Podle první z nich získá nyní kompostér jako výpůjčku od města. Posléze na začátku roku 2021, podle druhé smlouvy, přejde do jeho vlastnictví jakožto dar od radnice," vysvětlila vedoucí rousínovského hospodářsko-správního obvodu Růžena Řehořová.

Smlouvu o výpůjčce a darovací smlouvu podepíše žadatel už nyní, a to proto, aby se po šesti letech město vyvarovalo pracného shánění všech kompostérů a jejich nastávajících majitelů.

Roční rezerva

Udržitelnost projektu totiž Státní fond životního prostředí stanovil na pět let a po tu dobu musí být nádoby na přeměnu organických zbytků v humus v majetku města. Rok mezi skončením udržitelnosti a darováním přitom funguje jako rezerva.

Podle zastupitele Jiřího Lukáška jsou kompostéry potřebné. „Slyšel jsem lidi, jak si stěžují, že nemají kam dávat shnilá jablka, takže se skutečně hodí. Zajímalo by mě ovšem, jak to bude v případě, že kompostér pět let nevydrží. Přece jen jsou z plastu, což není nejodolnější materiál," nastínil Lukášek.

Podle Řehořové smlouva zaváže dotyčného, aby informoval městský úřad v případě, že se s nádobou na bioodpad cokoli stane. Také je možné, že pracovníci úřadu jejich stav v nadcházejících letech zkontrolují. Žádost o výpůjčku je možné stáhnout z internetových stránek města.