Zcela hladký průběh však jednání nemělo. Proti nově vzniklé koalici na něm vystoupila část opozice. Za komunisty Blanka Chaloupková. „Ve vyškovském zastupitelstvu jsem toho zažila už mnoho. Nemůžeme ale podpořit slepenec, který byl účelově vytvořen, aby vládl městu. ODS se celostátně zaštiťuje slovy jako politická podpora, nyní však vítěze voleb a bývalého koaličního partnera obešla. Pryč jsou také proklamace hnutí ANO 2011 o úsporné politice,“ zmínila Chalouková.

Funkce třetího místostarosty podle ní přijde Vyškovany za čtyřleté volební období na několik milionů korun. „Peníze mohly být využity na podporu místních částí nebo jako investice do škol a školek,“ poukázala.

Přezouvání pneumatik v servisu. Ilustrační fotografie.
Zimní gumy? Pneuservisy na Vyškovsku hlásí obsazeno

Na středečním ustavujícím zastupitelstvu se rozhodlo: vyškovským starostou se stane Karel Jurka.Zdroj: Deník / Alena GrycováNa výši platu třetího místostarosty se ostatně netázala sama. Stejnou otázku vznesl i dosavadní starosta Karel Goldemund (ČSSD). „Kolik bude od 1. ledna činit plat třetího místostarosty včetně osmiprocentního navýšení schváleného státem? Historicky jsme měli jen dva místostarosty, jen jednou ve Vyškově působil i třetí, ale ten byl neuvolněný,“ podotkl Goldemund.

Volba vedení
Novým vyškovským starostou je Karel Jurka (ODS). Získal 17 hlasů z 27.
Místostarosty se stali Karin Šulcová (ANO 2011), Roman Celý (KDU-ČSL) a Josef Kachlík (Volba pro město)
Každého z nich podpořilo 16 zastupitelů.

Jurka potvrdil odhad Chaloupkové. „Včetně odvodů je to milion dvě stě padesát tisíc korun ročně,“ sdělil.

Podle něj je důvodem vzniku nové funkce výsledek voleb. „Politické síly byly rozmělněné, koalice je spojená z pěti subjektů. Cítíme velký nedostatek v získávání mimorozpočtových zdrojů, chceme zlepšit i životní prostředí ve městě – úklid a zeleň. V následujícím období plánujeme rozhýbat i kulturu. Rozhodně jsem proto přesvědčený, že bude další místostarosta plně vytížený,“ ujistil Jurka.

I přesto, že komunisté s novou koalicí nesouhlasí, přišla s ujištěním i Chaloupková. „Za KSČM mohu slíbit, že podporu získá každý návrh, který bude ku prospěchu obyvatel města. A to bez ohledu na to, kdo jej předloží,“ okomentovala.

Jedenáct soch v zámeckém parku ve Slavkově u Brna je po opravě.
Svlékli je z mechu, dostaly nové ruce. Antické sochy opravili restaurátoři

Koalici tvoří ODS, ANO 2011, KDU-ČSL, Volba pro město a Náš Vyškov. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu má většinu 17 mandátů.

První místostarostkou se stala Karin Šulcová (ANO 2011), dalšími dvěma místostarosty pak Roman Celý (KDU-ČSL) a Josef Kachlík (Volba pro město). Kromě nich zasednou v devítičlenné radě města Ivo Chomoucký, Jana Podrápská (oba za ANO 2011), Luboš Kadlec (ODS), František Adamec (KDU-ČSL) a Blanka Mikulková (Náš Vyškov).

Ilustrační foto
Mladík se ztratil. Místo do Kyjeva přijel do Kyjova