Ty jsou v regionu tři. Kromě okresního města mají tento status ještě Bučovice a Slavkov u Brna. Naopak třeba Rousínov a Ivanovice na Hané by o své úřady mohly přijít. Pro obyvatele zmíněných měst i vesnic v okolí by pak změna přinesla zbytečné cestování navíc.

Ministerstvo vnitra plánuje v reformě zrušit stovky stavebních a matričních úřadů, jejich provoz je údajně neefektivní. Obcím se to nelíbí. „Pro lidi to znamená jediné, složitější jednání s úřady. Některé záležitosti nebudou moci řešit v místě svého bydliště, ale budou muset jet do většího města. Máme zprávy i o místech, kde by podle návrhu byl nejbližší stavební úřad až padesát kilometrů daleko," varovala vedoucí legislativně právního oddělení Svazu měst a obcí České republiky Ludmila Němcová.

Na Vyškovsku by se sice jednalo o menší vzdálenosti, ale změna by se dotkla tisíců lidí. „Obyvatelé Rousínova a okolí by pravděpodobně museli dojíždět do Vyškova, což se nám nelíbí. Připojili jsme se proto k výzvě Svazu měst a obcí adresované vládě a věříme, že reforma v současné podobě neprojde," uvedla tajemnice úřadu Ludmila Havlíčková.

Podobné kroky plánují i v Ivanovicích na Hané. „K výzvě se určitě připojíme. Celý tento návrh je nesmyslný. Zatímco dosud se stát snažil úřady přibližovat lidem, tento krok by šel zcela opačným směrem," myslí si ivanovický tajemník Jan Kovář.

Navíc podle něj nejde jen o Ivanovické. „Lidé z okolních obcí, kteří to mají několik kilometrů i k nám, by museli jezdit až do Vyškova. Třeba z Dětkovic už je to docela daleko," připomněl Kovář, že změna se dotkne i menších obcí.

Vedení měst zpochybňuje i hlavní motiv ministerstva, že nový systém uspoří peníze. Práce bude podle úředníků stejně, a v kterém městě se udělá, to velký rozdíl v nákladech nepřinese. „Stát se na problematiku dívá hlavně ze své pozice. Sám třeba ušetří, ale peníze navíc zaplatí zase někdo jiný. V tomto případě lidé, kteří budou na úřady častěji dojíždět, a to nepovažuji za rozumné řešení. Administrativu navíc to přinese i místním úřadům," myslí si Havlíčková.

Podle obcí neobstojí ani názor, že v dnešní době lidé spoustu věcí vyřídí přes internet. „Hlavně starší lidé neumí s počítači tak, aby přes ně komunikovali s úřady, ani jim tolik nevěří. Mnoho věcí ani přes internet udělat nejde a při stavebních řízeních je nutné úřad navštívit osobně, často i několikrát," dodala Němcová.

Dalším problémem, na který svaz upozorňuje, je riziko, že úřady na větších městech budou lidmi zahlcené. „Když se na začátku roku změnil systém vydávání občanských průkazů, které teď vydávají pouze větší města, tvořily se zpočátku na úřadech fronty a pracovníci vyšší počet žádostí nezvládali. Je otázkou, jak by stát ošetřil, aby se něco podobného neopakovalo i ve chvíli, kdy zruší stovky stavebních úřadů a matrik," upozornila na související problém Němcová.

Zrušit by se podle návrhu ministerstva mohlo až tisíc matričních a čtyři stovky stavebních úřadů. Změny ve státní správě by měly přinést rozpočtu úsporu v řádech stovek milionů korun.

PETR JANDERKA