Bučovické informační a kulturní středisko letos akci pořádá poprvé. Podle jeho pracovníka Josefa Brychty nebylo vůbec jednoduché zvolit, co se vlastně bude koštovat. „Nejdříve jsme uvažovali nad tlačenkou. Ale tu ne každý jí a její příprava také není nejjednodušší. Naopak sekaná se nám zdála jako ideální volba,“ vysvětluje Brychta.

Je však trochu zklamaný. Utkat se totiž dorazilo jen šest soutěžních týmů. „Původně jich bylo nahlášených víc, ale někteří ani nedali vědět, že nedorazí,“ krčí rameny.

Náladu si tím však nikdo kazit nenechá, návštěvníci chodí od stanoviště ke stanovišti, kde hledají tu nejchutnější sekanou. Košt je totiž soutěžní. „Po zaplacení padesátikorunového vstupného lidé dostanou tři žetony a ty můžou po ochutnání dát libovolným třem vzorkům. Na konci hlasy sečteme, sekaná s nejvyšším počtem vítězí,“ přibližuje Brychta.

Volba však není vůbec jednoduchá. V sále bučovického Katolického domu lidé najdou i speciality. „Každý sekanou připravuje trochu jinak, takže jsou všechny něčím zajímavé. Dorazila k nám třeba i nohavice s kapustou,“ informuje Brychta.

Špetka fantazie

Například tým dvou mladíků připravil hned několik úzkých nožek o různých chutích. „Na plakátu jsme viděli, že máme vyrobit sekanou z kila masa, ale další podmínky stanovené nebyly. Volali jsme na informační centrum a tam nám řekli, že vše je na nás a naší fantazii. Tak jsme ji trochu popustili. Někde lidé najdou ve středu olivu nebo proužek masa, jinde je na povrchu slanina, pepř, případně česnek,“ popisuje šestadvacetiletý Lukáš Joch z Újezdu u Brna.

Jak dodává jeho o rok mladší spolupracovník Martin Blažek, vše tvořili sami. „Jen s výrobou základu nám poradil otec,“ přiznává Blažek, pro kterého je vaření pro víc lidí premiérou. O recept na sekanou se dvojice nemá problém podělit. „Komu zachutná, může si od našeho stolu odnést vytištěný recept,“ ukazuje Joch.

To návštěvnice Eva Váchová ze Slavkova u Brna se drží hlavně klasiky. „Dělám sekanou ráda, nesmí v ní chybět majoránka, česnek a osmažená cibule. Trochu mě mrzí, že jsem vzorek nedonesla taky, přitom mám doma zrovna sekanou namíchanou. Trochu jsem zaspala,“ usmívá se Váchová.

Ochutnané už má téměř všechny vzorky. A tak už si našla i favorita. „Je jím vypečená sekaná Anny Šarmanové, která má i výbornou chuť. Už jsem jí i dala žeton,“ dodává Váchová, která se právě rozhodla, že příští rok se se svým receptem zúčastní také.