„Chtěli jsme peníze dostat v srpnovém kole, ale sami jsme práci na žádosti zastavili, ještě než jsme ji mohli podat. Potřebnou bodovou hranici pro uznání dotace bychom totiž získali jen s podmínkou, že dotace pokryje menší náklady na rekonstrukci, než jsme chtěli. Více peněz však obec dát nemohla," vysvětlila problémy starostka Kožušic Anežka Neužilová.

Kulturní dům je pro obec dlouhodobou prioritou, nemá totiž jiné místo pro pořádání akcí. Plány na rekonstrukci však obec musela opět odložit. Minimálně na příští rok. „V zimě to zkusíme znovu. Dotační titul by měl pro nás mít i výhodnější podmínky a potřebné body snad získáme snáz. Celý projekt vyjde na miliony korun, a pokud dotace nezaplatí většinu nákladů, nemůžeme se stavbou začít," dodala starostka.

Oprava kulturního domu není jedinou investicí, kterou obec pro příští rok plánuje. Další potřebnou rekonstrukcí je oprava přístupové cesty k obecnímu lesu. „Starou cestu jsme několikrát částečně opravili, ale tekoucí voda ji velmi rychle zase zničila. Plánujeme proto větší zpevnění cesty a hlavně její odvodnění," řekla Neužilová.

S dostupností lesa má pomoci i nové terénní auto. „Chceme pořídit nějaký ojetý džíp s náhonem na všechna čtyři kola. Když potřebujeme v lese nebo na jiných hůře přístupných místech udělat nějaké práce, nemáme se tam často jak dostat," uvedla starostka.

Změny plánují i přímo v obci. „Chtěli bychom opravit budovu obecního úřadu a prostoru před ním. Stejně jako úprava lesní cesty, i tato investice záleží na tom, kolik se nám podaří získat peněz z dotačních titulů," uzavřela Neužilová.

PETR JANDERKA