„Jeden strom brání druhému, aby se vyvíjel tak, jak má. To snad musí vidět každý, že jsou příliš blízko u sebe. Zajímalo by mě, jestli to někdo bude řešit," uvedla Marie Smejkalová.

Podle ní ten, kdo prostor před knihovnou projektoval, nemohl myslet na to, že jednou stromy vyrostou a budou se rozpínat do šířky. „Každý normální člověk by se podíval do knížky, jak vyroste koruna, a podle toho by postupoval. Takto zřejmě vznikne velká škoda, protože by se asi každý druhý měl odstranit, aby další měly dostatečný prostor," je přesvědčená Smejkalová.

S ní souhlasí i další obyvatelé města. „Stromy jsou opravdu nádherné a nenapadlo mě o nich přemýšlet tímto způsobem. Ale je pravda, že by potřebovaly pro růst víc místa," souhlasila například Iveta Borovičková.

Podle mluvčí vyškovské radnice Petry Bezdomnikové sakury zdobí prostor před Knihovnou Karla Dvořáčka od doby, kdy ho město nechalo rekonstruovat, což je přibližně pět let. A v nejbližší době v souvislosti s nimi nemá žádné plány. „Oficiální podněty od obyvatel jsme nedostali. Teď navíc stromy kvetou a není možné s nimi cokoliv dělat. Prořezávka by byla možná až na podzim. Odstraňování s největší pravděpodobností nepřipadá v úvahu," uvedla Bezdomniková.

Co se týká stromů mezi vyškovskou knihovnou a kostelem, nejde o první případ, kdy lidé poukazují na nějaký problém. Před několika lety se jim nelíbilo, že město chce nechat pokácet vzrostlý javor. „Protestoval jsem proti tomu. Teď ale musím uznat, že byl opravdu nemocný. Nahradila ho lípa, která se má k světu. Se sakurami problém nemám. Sice jsou nasázené nahusto, ale myslím, že by jim to nemělo vadit," řekl vůdce vyškovských skautů Jiří Wolf.