Zatímco obecně jižní Morava zaznamenává v posledních dvou týdnech nárůst počtu onemocnění salmonelózou, Vyškovsku se bakteriálnímu onemocnění zatím daří poměrně vyhýbat. „V Jihomoravském kraji registrujeme jen za minulý týden desítky nakažených. Na Vyškovsku jsou to jen tři případy. Uvidíme v dalších dnech," vzkázala ředitelka epidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Brno Renata Ciupek.

Podle ní však zatím ani ve zbytku kraje rozhodně nelze hovořit o epidemii. „Pořád jde o jedince, případně rodiny," ujistila ředitelka.

Radí však neusnout na vavřínech. „Je velmi důležité, aby si lidé dávali pozor, jak zacházejí hlavně s domácími vejci a masem. Podstatné je, aby jídlo prošlo dobrou tepelnou úpravou. Nejhorší jsou recepty, kam se dává syrové vejce a dál se už tepelně nezpracovávají. Pak se může nakazit i celá rodina," zdůraznila Ciupek.

salmonelózaV podstatě jde o akutní zánět žaludku a střev. Projevuje se nevolností, průjmem, zvracením, bolestí břicha a horečkou.

Primář interny vyškovské nemocnice Oldřich Synek potvrdil, že nárůst nakažených nezaznamenal. „Velmi často se nemoc vyskytuje v létě, kdy jsou lidé hodně pohromadě třeba na koupalištích. Naštěstí ani přes prázdniny jsme zvýšený počet případů nemuseli řešit. Jsme za to rádi už jen proto, že když se nemoc dostane na oddělení, velmi rychle se začne mezi pacienty šířit," podotkl Synek.

Za sebe doporučuje dbát hlavně na hygienu. „K salmonele se dá dostat velmi snadno. Od nemocného se bakterie dostane jednoduše. Je dost infekční. Člověk se něčeho dotkne, pak si dá třeba párek v rohlíku a je zaděláno na problém. Proto radím hlavně důkladně dbát na hygienu a umývat si pečlivě ruce," upozornil primář.