„Jeden z podnikatelů se před zastupitelstvem zmínil o tom, že uvažuje o postavení kavárny v naší vesnici. Nápad se nám docela líbil a vyhlásili jsme proto na internetových stránkách obce anketu, kde se můžou k návrhu vyjádřit všichni obyvatelé," potvrdil starosta Šaratic Karel Kalouda.

Anketu sice ještě zastupitelstvo oficiálně nezhodnotilo, ale podle šaratického starosty jsou její výsledky docela uspokojivé. Takřka sto hlasů zatím návrh jednoznačně podpořilo, další stovce se nápad kavárny také líbí, ale Šaratice by neměly kvůli ní prodávat obecní pozemek, jak stojí ve znění ankety.

Na volbu spíš pro kliklo sedmatřicet, na spíš proti jedenačtyřicet lidí. Necelých padesát je jednoznačně proti. Dlužno ovšem dodat, že ankety se může zúčastnit kdokoli, ani nemusí bydlet v Šaraticích.

Případná stavba zatím naráží na problém volby místa. Anketa se přímo zmiňuje o asi sto metrech čtverečních z části obecního dvora. „To však už neplatí, došli jsme k závěru, že pozemek není vhodný. V současné době tak přemýšlíme o jiné lokalitě. Zájem ze strany podnikatele trvá, nějakého definitivního rozhodnutí se ale nejspíš dočká až od nového zastupitelstva zvoleného na podzim," nastínil.