Brňanka Veronika Dobiášová chodívala každé pondělí večer do sauny. Svůj zvyk musela na týdny přerušit, saunová centra jsou kvůli pandemii od poloviny března zavřená. Změnit se to může od 25. května. „Bude-li epidemiologická situace příznivá, mohou sauny za splnění definovaných hygienických podmínek otevřít poslední květnové pondělí,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.

Saunových ceremoniálů se ale lidé nedočkají, jejich zrušení je kvůli víření vzduchu jednou z podmínek ministerstva. Naopak vysokých teplot si užije dost, i mírnější sauny musí jet na vyšší výkon.

Bizarní saunování v rouškách, o němž se spekulovalo, patrně odpadne. „Roušky se v sauně pravděpodobně muset nosit nebudou. Ono by to dost dobře ani nešlo,“ řekl Vlastislav Novotný, jednatel společnosti Infinit, pod níž patří brněnský resort Maximus.

Instalace nástupního mola lodní dopravy DPmB na zastávce Sokolské koupaliště.
Poslední molo a... už jen vyplout. Plavební sezona začne netradičně bez fanfár

Naproti tomu povinností má být pravidelná dezinfekce prostor, vyvařování prádla a výměna vzduchu vzduchotechnikou. V osamostatněných sprchách bude k dispozici dezinfekční mýdlo. Sauny se po každém pracovním dnu vydezinfikují viry zneškodňujícími prostředky. Personál se neobejde bez rukavic a ochranných prostředků.

Návštěvníky omezí dodržování rozestupů. „Snížíme kapacitu resortu i saun. Naše hostesky zkontrolují rozestupy mezi lidmi několikrát za hodinu. Navíc se blíží léto a venku je teplo. Návštěvnost nebude nijak závratná. Půjde to uhlídat,“ myslí si Novotný. Všechny podmínky ministerstvo zdravotnictví upřesní.

Wellness centra a sauny se doposud v plánu rozvolňování opatření nebyly. Jejich majitelé a Česká asociace saunérů na to reagovali peticí za otevření saun, která má momentálně 1 440 podpisů. Rovněž vládě zaslali otevřený dopis. Oba dokumenty argumentují pozitivním vlivem saunování na lidskou imunitu či prostředím. Vysoké teploty jsou totiž zabijákem virů. „Saunování posiluje imunitní systém, zlepšuje prokrvení a tím i okysličení těla. Jde navíc o čisté prostředí. Ve finských saunách bakterie a viry přežívají opravdu těžko,“ popsala lékařka Věra Schöblová.

Vizualizace nové podoby Plotní ulice.
Projekt desetiletí v Brně nabral skluz. Tramvaj pojede Plotní až příští září

Otevření saun netrpělivě vyhlíží například Brňan Jiří Kokmotos. „Moc se na to těším. Kromě fyzických účinků je sauna skvělá i pro psychiku,“ svěřil se .

V pondělí 25. května se kromě saun otevřou i vnitřní prostory hospod, barů a restaurací. Dále venkovní kempy, hotely a ubytovací zařízení. Zaplní se tetovací i piercingová studia a pořadatelé mohou spustit zotavovací akce pro děti do patnácti let. Návštěvníci se vrátí na vnitřní prohlídkové trasy památek.

PAVEL PODEŠVA

Mláďata surikat v Zoo Brno.
Jau, nekousej mě! V brněnské zoo dovádí mláďata surikat a další nové přírůstky