Na příští týden tak připravila program pro veřejnost v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. Zájemci budou mít možnost sdružení i podpořit. Například zakoupením předmětu na jarmarku. „Většinou jsou to textilní výrobky nebo svíčky, tedy drobnější věci, ale originálně vyrobené handicapovanými v naší dílně," přiblížila za Piafu Martina Wagnerová.

program oslav
PONDĚLÍ
- jarmark výrobků z dílny Piafy

ÚTERÝ
- divadelní vystoupení klientů sdružení, setkání u čaje a kávy

STŘEDA
- pejskování, hry, čtení, dílnička
- beseda Jak léčí psi a koně

ČTVRTEK
- jarmark výrobků z dílny Piafa

zdroj: www.piafa.cz

Na programu bude například i dopolední akce pro rodiče s dětmi. Zapojí se do ní také canisterapeutičtí psi, kteří nebudou v knihovně poprvé. Instituce je využívá například při akci Čteme pejskům. Jsou to právě zvířata, kdo má pomoci odbourat dětem zábrany při čtení nahlas.

Při posezení u čaje a kávy zase návštěvníci budou mít možnost zavzpomínat na uplynulých dvacet let činnosti Piafy. Povídání ozvláštní i dvě divadelní představení. Ani školáci nepřijdou zkrátka. Sdružení pro ně připravilo dopolední program, který se zaměřuje na druhý stupeň základních škol. „Děti budou mít možnost samy vyzkoušet život v kůži handicapovaných, například fungování na vozíčku," uvedla Wagnerová.

Celý týden bude knihovnu zdobit výstava o dřívější činnosti i aktuální nabídce sdružení. Ozvláštní ji také vybrané literární a výtvarné práce dětí ze soutěže Až mi bude dvacet let. „Zvlášť některé slohové práce byly hodně povedené," zhodnotila s úsměvem Wagnerová. Činnost sdružení podporuje také město. „Je to jedna z nabízených sociálních služeb. V nabídce má navíc i to, co žádná jiná organizace ve Vyškově neposkytuje," ocenil vyškovský místostarosta Karel Jurka.

TEREZA NOVOTNÁ