Nejen tuto dobu barokní zámek přes léto připomíná pomocí Vintage týdnů. Prohlídky obohacené o kostýmy mají zájemce nejen o historii provést minulým stoletím. Návštěvníky tak místo ušmudlaného tiskařského učně vítá průvodce s dlouhou černou parukou, čelenkou ve vlasech a v barevné košili. Kostým má naladit na vlnu amerických hippies. „Naše úbory sice nejsou úplně profesionální, ale každopádně jsme se snažili, aby byly co možná nejvěrnější," přibližuje jeden z průvodců Jan Procházka.

Na druhou stranu je nutné podotknout, že právě kostýmy jsou jednou z mála věcí, které při celé prohlídce šedesátá léta připomínají. Zbytek o dané době příliš nevypovídá.

Přesto zájemci o prohlídku tu a tam nějakou zajímavost zaznamenají. I třeba o předchozích dekádách. Ve třicátých letech se tak kupříkladu na zámku natáčely některé scény filmu Dívka v modrém. Hrály v něm tehdejší zářivé filmové hvězdy jako Lída Baarová nebo Oldřich Nový. „Na přelomu tisíciletí to potom byl britský seriál Červený Bedrník, který se odehrává v době Velké francouzské revoluce," doplňuje informace o filmové tvorbě na zámku průvodkyně s červenou čelenkou na hlavě Dana Němcová.

Šedesátá léta pak průvodci zmiňují hlavně v otázkách módy. „Minisukně se překvapivě začala nosit v šedesátých letech v jinak poměrně konzervativní Anglii, kde se stala oblíbenou u dospívající generace," upozorňuje Procházka.

Vedení slavkovské památky považuje za podstatné seznámit návštěvníky pomocí projektu s dějinami dvacátého století i s ohledem na dění na zámku. „Ne vždycky totiž byly zámky v tak dobrém stavu jako dnes. Za minulého režimu často chátraly. Ten náš měl docela štěstí," připomíná Němcová, zatímco si návštěvníci prohlížejí koncertní sál.

Okrajové střípky jim, zdá se, nevadí. „Je pravda, že jsem čekala trochu víc než jen čelenku na hlavě. Představení šedesátých let bylo poměrně krátké a nicneříkající. Přijela jsem ale z jiných důvodů. Jsem obdivovatelkou empíru a prohlídka proto moje očekávání naplnila. Takže jsem nadmíru spokojená. I když z trochu jiných důvodů," pokyvuje s úsměvem návštěvnice Drahoslava Stejskalová z Olomouce

Příští týden se zámečtí průvodci převléknou do kostýmů z let osmdesátých.