Zatímco školáci výlety ocenili, vedení vesnice muselo řešit, jak školu vytápět, aby v ní nebylo chladno, když se do ní druhý den vrátí. „Naštěstí nemrzlo. Školu jsme vytápěli přes noc a přes den se v ní teplo udrželo. Na dvě poslední odstávky jsme měli od energetiků půjčenou centrálu, tak to bylo lepší," řekl starosta vesnice Lubomír Šebesta.

Práce na výměně sloupů trvaly od poloviny ledna, skončily ve čtvrtek. „Šlo o dvouapůlkilo­metrový úsek. Důvodem byla modernizace a zkvalitnění našich služeb. Kromě Prus-Boškůvek se dotkla i Vážan, Moravských Málkovic a Orlovic," sdělila mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová. A jak dodala, ve vesnicích byl proud vypnutý sedmkrát. Podle Šebesty už výměna byla potřeba. „Některé sloupy vypadaly hrozně," poznamenal s tím, že kvůli odstávce byl zavřený i úřad.

Jak ale podotkla Herodesová, energetici se snažili, aby výměna ovlivnila život ve vesnicích co nejméně. „V maximální možné míře jsme pracovali i pod vysokým napětím. Ne vždy to ale bylo možné," doplnila mluvčí.

MICHAELA MARTÍNKOVÁ