Do druhého kola postupuje s nejlepším výsledkem sociální demokrat a vyškovský místostarosta Ivo Bárek, který v horní komoře sedí už dvanáct let. Voliče přesvědčoval především prací, kterou už vykonal. Získal od nich téměř 34 procent hlasů.

Druhé kolo čeká také na vyškovského zastupitele a náměstka krajského hejtmana Romana Celého (KDU-ČSL). Ten od voličů obdržel bezmála 23 procent hlasů.

Neuspěla naopak trojice uchazečů: vysokoškolští pedagogové Zdeněk Šigut (TOP 09 a Starostové) a Pavel Zůna (hnutí ANO 2011)i bučovický a krajský zastupitel Zdeněk Koudelka, který to v senátních volbách zkoušel už popáté. Volební účast v případě senátních voleb na Vyškovsku přesáhla 43 procent.

Bárek se s potencionálními voliči bavil o svých dalších plánech. Díky prvenství to bylo oprávněné. „Jsem samozřejmě velmi potěšený. Mám rozdělanou práci především v projektech, které se musejí v nadcházejících měsících dotáhnout do konce. Ať jsou to čistírny odpadních vod, kanalizace nebo zateplování budov. Samozřejmě jsou před námi další výzvy pro programové období 2014 až 2020. Domnívám se, že půjde o poslední možnost získat pro jednotlivé regiony peníze z Evropské unie. Nejen Vyškovsku tak můžou pomoct další miliony korun," připomněl Bárek.

Práce je vidět

O vítězství podle něj rozhodlo to, že lidé ohodnotili jeho šestiletou práci. „Ta navazovala na předchozí období. Z reality běžného života mě znají, mou práci voliči ocenili, což volby potvrdily," těšilo senátora.

Ocenil také své protikandidáty. „Měl jsem vždy ke svým soupeřům úctu. Každý máme své zaměření, jejich práce si cením," zdůraznil absolvent vyškovského gymnázia i stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně, který pracoval například v UP závodech Rousínov nebo jako vedoucí odborného výcviku na učilišti v Račicích. Od roku 1993 je pak spojený se společností Respono, která na Vyškovsku sváží a likviduje odpad.

Stejně jako jeho soupeř Celý voličům poděkoval. Právě náměstek krajského hejtmana chce z pozice senátora podpořit podle něj některé dosud opomíjené oblasti. „Svého protikandidáta si vážím. Za každého z nás mluví práce a výsledky. Rezervy nicméně vidím především v péči o pracující rodiče s dětmi, ve zvyšování kvality života starých lidí, v neziskové sféře. Tedy v oblastech, které jsou mi řadu let blízké a kterým podle mě není věnovaný potřebný prostor," upozornil Celý.

Těsné druhé kolo?

I když ví, že má zkušeného protikandidáta, zdaleka nic nevzdává. „Jsem rád, že jsem se nebál a do kandidatury šel. Je mezi námi zhruba deset procent, což mi dává velkou naději ve druhém kole uspět. Očekávám těsný souboj. Vyškovsko, které tvoří páteř volebního obvodu, je nicméně levicové. Pro Iva Bárka budou proto zřejmě hlasovat komunističtí voliči, právě těm bych chtěl v následujícím týdnu nabídnout ze svého programu hodnoty jako je rodina," zmínil náměstek hejtmana, který zopakoval, že důležitá je také diskuse se zaměstnavateli na témata částečných pracovních úvazků, práce z domova a právě vstřícného přístupu k rodinám.

„Chystám se také udělat podrobnou analýzu, ve kterých obcích jsem výrazněji neuspěl. Na ty se v nadcházejícím týdnu zaměřím a pokusím se voliče svými tématy oslovit," doplnil Celý, který osm let pracoval jako vyškovský místostarosta.

Druhé kolo se bude konat v pátek a sobotu. Hlasovací lístky už voliči předem nedostanou, obdrží je přímo ve volební místnosti ve dnech voleb.