Jak vypadalo zpívání koled na dalších místech jižní Moravy? Reportáže z ostatních míst, včetně fotogalerií a videí, najdete ZDE.

Jako tradičně pásmo zpěvačky zahajují koledou Nesem vám noviny. Musil je doprovází na klávesy a několik lidí si začíná pobrukovat. A následují další skladby. „Dospělí zpívají nahlas, ale děti, ty by měly trošku přidat,“ vtipkuje Musil. Jeden z přítomných chlapečků s ním nesouhlasí. Přibíhá k pódiu a upozorňuje, že jeho rodiče rozhodně dost nahlas nezpívají. Ti to hned při příští koledě musí napravit.

Jako tradičně k pěti klasickým koledám přibyly i dvě další, ty které svým hlasováním zvolili čtenáři Deníku Rovnost. Jde o Rolničky rolničky a Vánoce vánoce. Mezi početným publikem nechybí ani rodina Teodora Zabloudila z Dědic. „Vnučka s dcerou bydlí na Mallorce. Pravidelně před Vánoci přijíždí a už tradičně se společně účastníme i akce Česko zpívá koledy. Moc se nám to dnes líbilo,“ říká muž.

Rozhodně prý nepatřili k těm, které ředitel umělecké školy napomínal. „Hlasití jsme byli až až. Dokonce jsme se ze zadních řad přesunuli dopředu, aby nás bylo slyšet. Vnučka zná všechny koledy, jsem muzikant, takže já hraji na kytaru a vnučka zpívá,“ přibližuje Zabloudil. Jak dodává, rozhodně na akci dorazí i příští rok, akce se uskuteční dvanáctého prosince.

Česko zpívá koledy na Vyškovsku
- počet návštěvníků: 1 510

A spokojený je i Musil. I když přiznává, že mu trochu mrzly ruce. „Je chladno, trochu hůř se mi hrálo. Na druhou stranu to ale vyvážilo publikum, jsem hlavně rád, že přišlo tolik dětí,“ rozhlíží se po náměstí.

I na náměstí Svobody v Bučovicích je několik dětí, které poskakují mezi zhruba stovkou dospělých. Už popáté nasává vánoční atmosféru i Františka Válková z Bučovic. „Taková setkání se mi velmi líbí. Těší mě, že si můžu zazpívat s lidmi, které mám ráda. Koledy k Vánocům patří, navíc je mi zde moc příjemně," komentuje Válková, která potvrzuje, že si rozhodně přijde zazpívat i příští rok.

To už ale doznívá poslední koleda, kterou si stejně jako celé pásmo vzal na starost pěvecký sbor Colori z bučovické Základní umělecké školy Arthura Nikische. Sbor i publikum společně zpívají Vánoce, Vánoce přicházejí. A když doznívají poslední slova koledy, všichni si hlasitě zatleskají a na tváři všech je vidět spokojenost. „Bylo to úžasné. Jsem maximálně spokojená a těším se už teď zase na příští ročník. Vánoce už můžou začít," je spokojená návštěvnice Věra Vlachová.

Nemoc. Ilustrační foto.
Chřipka hrozí. Nemocných lidí stále přibývá