Širokou paletu vzorků vín z různých odrůd má například Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku. „Když se objeví nová odrůda, snažím se ji koupit na jednu šarži, zpracuji, a pak když se mi líbí, tak si ji vysadíme. Zjišťuji, jak jsou odlišné od ostatních, rád je zkoumám. Jsem zkoumavý typ," svěřil se.
V poslední době jej zaujal například Děvín, což je kříženec Tramínu a Neuburského. „Pak také Johaniter, což je rýňákový typ, a vyloženě pozdní odrůda Savilon," zmínil Maňák.
Zákazníci podle sommeliéra Marka Babisze z Národního vinařského centra ve Valticích na Břeclavsku vyhledávají nové věci. „ Třeba Chardonnay znají, chtějí ochutnat něco nového. I šlechtitelé se snaží, aby nové odrůdy byly více odolné a něčím zajímavé. Nemyslím si, že nahradí třeba Ryzlink rýnský, bude to vhodný doplněk portfolia," míní Babisz.
Dříve téměř neznámé odrůdy se objeví i na velkých vinařských soutěžích. „Cabvernet Cortis už bývá na soutěžích pravidelně. Malbeck, Carmenere, Muscaris, to už jsou odrůdy, které se tam nyní také objevují," vyjmenoval Babisz.
Nedávno odborníci z Mendelovy univerzity v Brně vyšlechtili další dvě. Jmenují se Diadém a Ulrika, jejich šlechtění začalo před dvaceti lety. Jsou moštové. „Pěstitelé vyžadují stále větší bobule, co nejlepší odolnost proti houbovým chorobám, dobrou vitalitu růstu a pokud možno mají být bobule bez semen," řekl po oznámení Radek Sotolář z Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity.
Vinaři však zůstávají i u historicky tradičních odrůd, které bývají třeba složitější pro pěstování i výrobu. Mezi ně patří třeba Neuburské. Pro Rodinné vinařství Sedlák z Velkých Bílovic na Břeclavsku jde o pokračování v rodinné tradici. „Už stařeček Neuburské pěstoval, takže v tom pokračujeme. Je to naše srdcovka. Ještě jsme naopak tuto odrůdu vysadili. Nejstarší vinohrad má kolem pětačtyřiceti let, zatím je v dobré kondici. Pokud bychom ho někdy vyklučili, pořád máme zhruba desetiletý. S odrůdou nehodláme skončit," prohlásil za vinařství Milan Sedlák.
Spíše po tradičních odrůdách sahá například Brňan Ondřej Balcárek. „V tomhle jsem poměrně konzervativní a raději sahám po odrudách vín, které znám, protože mám alespoň nějakou představu, co od toho čekat," sdělil.