V Bučovicích se na prodej oblíbeného nápoje už chystají. „Nejdřív začínáme s prodejem částečně zkvašeného hroznového moštu, což je burčák ze zahraničních hroznů. Místní vinohradníci nám zatím pravý moravský burčák ještě nenabídli. Na pult se dostane až v září,“ řekla Eva Sedláková z bučovické vinárny.

Podobně situaci vidí i Alois Oujeský z vinotéky v Boskovicích. „Budeme mít čerstvý burčák, vyrábíme ho sami. Přesný termín nemůžu s jistotou říct, protože počasí je nevyzpytatelné. Začínáme muškátem moravským, což je raná odrůda. Hrozny začneme sbírat čtvrtého září,“ upřesnil.

Vyškované můžou ochutnat burčák už nyní. „Začínáme s prodejem červeného, pak nabídneme i bílý,“ zmínila Svatava Peslarová z vyškovské vinárny.

Každý rok se na burčák těší třeba Ondřej Dobeš z Letovic na Blanensku. „Už jsem ochutnal první vzorky bílého a moc mi chutnal. Pokud mi vyjde čas, chci se zajet podívat na jih a zažít pravé vinobraní,“ uvedl.



Bez burčáku si konec léta nedokáže představit studentka Iva Paráková z Boskovic. „Ochutnala jsem červený a musím říct, že bílý je lepší,“ svěřila se.

Někteří vinaři ale prodej burčáku neplánují. „S burčákem neobchoduju. Určitě je to zdravý nápoj, ale nemám dost vlastního materiálu,“ vysvětlil Zdeněk Vykoukal z Hostěrádek-Rešova.

Zákazníci vyžadující pravý moravský burčák musí být při nákupu obezřetní. „Vedle pravého existuje ještě takzvaný částečně zkvašený hroznový mošt, tedy nepravý burčák, který se liší původem hroznů. Chutí většinou rozdíl nepoznáte, odlišit pravý burčák od nepravého dokáže laboratoř,“ vysvětlil vyškovský vinař Tomáš Balát.



ANTONÍN ZACHOVAL