Oba jsou ve velmi špatném stavu. „Na stupnici od jedné do sedmi, která se používá pro určení jejich stavu, přičemž jednička je nejlepší, má chvalkovický most sedmičku. To je havarijní stav. Oprava je proto nezbytně nutná," vysvětlil vedoucí vyškovské oblasti Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Zdeněk Gardelka.

Most v Dobročkovicích je na tom se šestkou jen o stupeň lépe. „Opravu také potřebuje nutně. Záleží ale na tom, jestli se nám podaří získat peníze z balíku na investice," upozornil Gardelka.

Do skupiny mostů v havarijním stavu se loni zařadil i jeden vyškovský. „Je to ten na trase z průtahu směrem na Pustiměř nad železniční tratí. Objevily se tam totiž trhliny v klenbě. Proto chceme letos rychle naprojektovat opravu, zařadili jsme ho na první místo v seznamu," podotkl Gardelka.

Mezi noční můru řidičů z Vyškovska patří dlouhodobě i most u Kojátek. Jeho opravu sice mají silničáři v plánu už několik let, kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům ohledně vlastnictví pozemků však zatím není rekonstrukce reálná.