Oprava silnice v Křečkovské ulici ve Vyškově nebo pokračování výměny svodidel na silnici mezi Vyškovem a Olomoucí, to jsou některé z prací, které na letošek v regionu chystají krajští i státní silničáři.

Křečkovskou ulici začnou opravovat už za několik týdnů. „Ukončili jsme výběrové řízení a dolaďujeme smlouvu o dílo. Zhotovitel si pak musí zažádat o povolení dopravních uzavírek. Je to klasické správní řízení, ke kterému se můžou vyjádřit obyvatelé ulice i firmy, které tam sídlí. Předpokládáme, že stavba začne nejspíš v dubnu,“ řekl vedoucí technickosprávního úseku vyškovské oblasti krajské správy a údržby silnic Jan Olejníček.

S případnou uzavírkou a objížďkami se řidiči budou muset vyrovnat necelé dva měsíce. „Stavební práce by měly podle plánu trvat čtyřicet až padesát dnů,“ dodal Olejníček. Silnice je v ulici ve špatném stavu už několik let po opravě vodovodu a kanalizace. Město zároveň s opravami silnice plánuje rekonstrukci chodníků.

V dubnu se do práce pustí také silničáři na rychlostní silnici z Vyškova do Olomouce, kteří tam loni začali opravovat středová svodidla. „Zatím je hotová asi čtvrtina. V zimě jsme museli práce přerušit kvůli zimní údržbě, s obnovením počítáme na duben. Podle smlouvy by měla být všechna svodidla opravená do konce května,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Nová svodidla po celé délce

Kvůli stáří a technickému stavu musejí silničáři vyměnit svodidla po celé délce silnice R46. „Třicet let stará středová svodidla jsou navíc na většině úseků usazená níž, než stanovují současné normy. Spolu s problematickými zatáčkami s krátkými poloměry tak představovala pro řidiče značné riziko,“ vysvětlila důvody Ledvinová.

Na nová svodidla chtějí silničáři navázat také opravou povrchu silnice. „Jednáme se Státním fondem dopravní infrastruktury o přidělení peněz. Protože nemůžeme současně uzavřít oba pruhy, rozložili bychom opravu do dvou let. Pak by se mohlo znovu přehodnotit současné omezení nejvyšší povolené rychlosti na sto kilometrů za hodinu,“ poznamenala mluvčí.

Žádost o dotaci čeká také jihomoravské silničáře kvůli rekonstrukci průtahu mezi Rousínovem a Tučapy. „Dokončili jsme jednání s vlastníky pozemků a momentálně vyřizujeme žádost o stavební povolení,“ řekl Olejníček.

Žádost o dotace chtějí předložit do měsíce. „Pokud to vyjde, můžeme vypsat výběrové řízení na dodavatele stavebních prací. I v nejlepším případě však stavbu do pololetí nestihneme zahájit,“ doplnil Olejníček.

Kromě opravy povrchu má na silnici vzniknout také řada bezpečnostních prvků, jako například ostrůvek při vjezdu do Tučap z kopce směrem od Vyškova. „Z kopce to každý rozjede a auta tu běžně jezdí šedesát nebo sedmdesát kilometrů za hodinu. Málokdo jede předepsanou padesátkou, ani kamiony ne,“ podotkl před časem starosta Tučap Miloslav Brandýs.