Dobu nesvobody si připomene třeba vedoucí boskovických skautů Karel Šafář.„Mojí sestře před revolucí řekli, že nemá šanci se dostat na školu, kterou si vybrala, protože byla z nábožensky založené rodiny,“ vzpomínal.

Společně s ostatními skauty půjde v Boskovicích k památníku obětem totalitních režimů, kde uctí jejich památku. „Skautská organizace byla za socialismu zrušená a spousta skautů byla pozavíraná, protože nesouhlasili s režimem. Revoluce nám přinesla svobodu,“ dodal.

Veterináři. Svou činnost postavili na zemědělství,ale i třeba výpočetní technice
Socialistický zázrak. Slušovické JZD se stalo modlou, zničila ho až revoluce

Listopadové události si připomenou také boskovičtí studenti. Akcí 17. listopad očima studentů. Na jejím začátku zazní česká hymna. Následovat bude řada projevů a promítání minirozhovorů s občany a dobových záběrů z Boskovic. „Šance vyjet s rodiči na zahraniční dovolenou nebo studovat školu, kterou chceme, dnes bereme jako úplnou samozřejmost. Ale málokdy si uvědomujeme, že bez převratu bychom tyto výhody neměli,“ řekl člen Městského parlamentu mládeže Boskovice Martin Staněk.

Sedmnáctého listopadu 1989 se lidé shromažďovali na náměstích nejen v Praze, ale i ve městech po celém Česku včetně Vyškova.Zdroj: archiv města Vyškov

BLANSKO V SAMETU

V Blansku si lidé listopadové události z roku 1989 připomenou v tamním kině. Na programu bude výstava Blansko v sametu nebo beseda s přímými účastníky revolučního dění ve městě. „Slovo dostane první polistopadový starosta Miroslav Vykydal, který se podílel na organizaci demonstrací v Blansku nebo třeba tehdejší student JAMU Tomáš Sagher, který přijel do Blanska z Brna a byl zavřený na vyšetřovně Veřejné bezpečnosti,“ řekl ředitel Městské knihovny Blansko Lukáš Dlapa.

Veterináři. Svou činnost postavili na zemědělství,ale i třeba výpočetní technice
Socialistický zázrak. Slušovické JZD se stalo modlou, zničila ho až revoluce

Také ve Vyškově se v neděli bude vzpomínat hned na několika místech. „Přichystali jsme komorně laděný program, který v neděli 17. listopadu začne koncertem ve Hřbitovním kostele,“ informoval vyškovský místostarosta Josef Kachlík. Diváci uslyší v podání dětských sborů dvanáct skladeb. V sedmnáct hodin potom představitelé města položí před památník Obětem komunismu v Brněnské ulici květiny. Na závěr promítne město na Masarykově náměstí zhruba sedmnáctiminutový dobový materiál z listopadových událostí ve Vyškově.

Tam se má v plánu podívat například David Křivánek, který ve městě pracuje. „Chtěl bych v neděli zajít na náměstí. Je totiž důležité si takové události připomínat,“ řekl muž.

Vzpomínkové pietní akce pořádají také například Bučovice a Slavkov u Brna.

Listopadové akce v Blansku
pátek 15. 11. v 18.00, Kulturní dům, Letovice – koncert 30 let svobody v Letovicích
pátek 15. 11. v 18.00, Kino Boskovice – vzpomínkové projekce filmových týdeníků z listopadu 1989
sobota 16. 11. ve 20.00, Zámecká restaurace, Letovice – koncert 30 let svobody aneb rockové cinkání klíčů
neděle 17. 11. v 17.00, Kino Blansko – beseda a výstava Blansko v sametu
neděle 17. 11. v 16.30, Gymnázium Boskovice – 17. listopad očima studentů
neděle 17. 11. v 17.00 , ulice Antonína Trapla, Boskovice – pietní setkání a lampionový průvod