Antigenní test učitelka Soňa Vicencová nepodstoupila. „Přišlo mi to jako ztráta času. Jeden den zjistím, že jsem negativní a pak půjdu mezi čtyřiadvacet dětí z cizích rodin, o kterých nevím, kde se pohybují. Smysl by to dávalo, kdyby se testovalo každý den,“ uvedla.

Přidala se tak k drtivé většině pedagogů, kteří na jižní Moravě ještě před startem plošného testování možnost antigenního testu zdarma nevyužili.

Ilustrační foto
Nová aplikace vypátrá nelegální kryptotěžiče. Vymysleli ji brněnští studenti

Pedagogičtí pracovníci se mohli nechat testovat od 4. prosince. To znamená dvanáct dní před začátkem plošného testování. Například do Fakultní nemocnice Brno jich k úterku přišlo přes tři sta. Ke svatoanenským se pak na testy dostavilo 240 pedagogů. Z toho devětatřicet mělo pozitivní výsledek. „Zpočátku zájem byl, ale pak slábl. Čekali jsme větší,“ uvedla mluvčí brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská.

V obdobném duchu se vyjádřila i mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá. „Otestovali jsme přes 150 pedagogů. Možnosti však byly pro větší množství učitelů,“ sdělila. V Kyjově a Strážnici na Hodonínsku projevilo zájem o dobrovolné testování antigenními testy celkem asi dvě stě pedagogů. Dva byli pozitivní.

Učitelé a testy

Fakultní nemocnice Brno: 319 otestovaných učitelů, 24 pozitivních

Fakultní nemocnice u svaté Anny: 240 otestovaných učitelů, 15 pozitivních

Počet učitelův kraji: zhruba 15 tisíc

V Jihomoravském kraji se podle údajů Českého statistického úřadu přitom nachází přibližně patnáct tisíc pedagogů. „Našim učitelům jsem tu možnost několikrát připomínal. Nakonec jsem rozdal čtyři potvrzení o zaměstnání. Nízkou účast chápu. Je pravda, že člověk zjistí, že je čistý a za hodinu už to nemusí platit,“ podotknul ředitel brněnské základní školy Jasanová Přemysl Jeřábek.

Ve školských zařízeních se od března do září nakazilo zhruba čtrnáct procent z celkového počtu nemocných. Za říjen to bylo osm procent. Nicméně v tomto měsíci stouplo poměrné množství lidí, u nichž se neví, kde ke covidu přišli, na pětatřicet procent. V březnu až září to bylo osm procent.

V Brně měli pedagogové možnost nechat se otestovat už v listopadu při opětovném nástupu prvňáků a druháků do základních škol. Možnost antigenního tetování tehdy využilo třiapadesát učitelů a učitelek.