„Když jsou v centru Vyškova trhy, tak tradičního zboží je zoufale málo. Jsou Velikonoce a na stáncích prodávají uzeniny. Tradice se už tak nedrží, navíc o pár stovek metrů dál je několik obchodních domů. Tam lidé seženou vše, co potřebují. Nemají důvod na náměstí přijít," myslí si například Erika Janíková z Křižanovic u Vyškova.

Podle vyškovské zastupitelky Dagmar Nepeřené se dlouhodobě nedaří Vyškovany na Masarykově náměstí udržet. „Sice ze zvědavosti přijdou, prohlédnou si zboží, ale většinou jdou dál. Bohužel pro Vyškovany není typické scházet se na náměstí. Forma toho, jak to změnit, se stále hledá," poznamenala Nepeřená.

Obchodní centra za rohem

Snahu radnice a Městského kulturního střediska Vyškov nicméně oceňuje opoziční zastupitel Aleš Musil. „To, že se to nedaří, je dané i kulturou nakupování, která se přesunula do obchodních center. Lidem v uvozovkách nezbývá čas, žije se rychle, je to škoda," zdůraznil Musil.

Když se navíc v centru města pořádá nějaké kulturní setkání, přijdou právě podle ředitele Základní umělecké školy Vyškov zejména příbuzní a známí účinkujících. „Když máme třeba o vánočních trzích nějaký koncert, přihlížejí z osmdesáti procent rodiče vystupujících dětí. Když se navíc přidá špatné počasí jako v případě velikonočního sněžení, náměstí zeje prázdnotou," dodal Musil.

Opoziční zastupitel Jiří Krutílek je však přesvědčený, že špatná byla celá koncepce obchodních domů. „Velké obchodní řetězce měly obsadit okraj města. Nikdy se nemělo povolit, aby vyrostly nedaleko centra. Byla to hloupost, která se velmi brzy ukázala v plné nahotě. Centrum města je prázdné. Obchodníci bojují o přežití, způsobil to hlavně zákaz vjezdu na náměstí. Jinde lidé přijedou, projdou se a nakoupí. Ve Vyškově to ale není možné," zdůraznil Krutílek.

Tradiční farmářské trhy mají nalákat do centra města Vyškovany. Jednotné stánky do té doby zmizí, zemědělci budou mít vlastní. Lidé ale upozorňují, že prázdné stánky zabírají místo lavičkám.

Vyškované tak už řadu let upozorňují na to, že by náměstí prospěl pestřejší sortiment a širší nabídka zboží a služeb. Osmnáct dřevěných stánků toho podle lidí samo příliš nezmůže – pokud jsou v době konání trhů alespoň z poloviny obsazené. „Bohužel toho moc nenabízí. Často nějaké šály nebo bižuterii. Jednou jsem si ale koupila kytku na hrob. Že náměstí lidi moc nezajímá, je škoda. Přitom já si tam na lavičku ráda sednu," řekla třeba důchodkyně Jaroslava Šimáčková z Vyškova.

Ovoce do listopadu

I pro ni má však město pozitivní zprávu. Od poloviny příštího měsíce zaplní Masarykovo náměstí farmářské trhy. „Budou se konat od 15. května každou druhou středu od desáté do šestnácté hodiny. A to až do listopadu. Lidé tak budou mít přímo v centru města k dispozici pravidelnou nabídku regionálních farmářských produktů," informovala mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková s tím, že dřevěné stánky z náměstí zmizí. Farmáři budou mít své vlastní.