Už ve čtvrtek museli za dvěma nálezy na Slavkovsko. Jako k prvnímu, k tříštivé mině, kterou objevili dělníci při výkopových pracích. „Pár hodin předtím oznámil muž z obce Křenovice, že při vyklízení starého domu, který koupil, nalezl na půdě předmět připomínající munici. Na místo přijeli policisté a rovněž pyrotechnik. Ten zjistil, že se jedná o německý protipancéřový náboj ráže 20 milimetrů,“ informovala v pátek odpoledne policejní mluvčí Alice Musilová.

Pyrotechnik zamířil také mezi Lhotu a Rýmařov, a to už ve středu. I tam objevil pozůstatky z druhé světové války. „Šlo o nevybuchlou cvičnou dělostřeleckou minu o průměru 120 milimetrů. V průběhu nedělní procházky našel jiný muž u obce Drnovice v křoví poblíž cesty dělostřelecký granát,“ připomněla mluvčí.

Okamžitá pomoc kontaminované osobě.
Čelili smrtícímu nebezpečí: chemici z Vyškova pracovali se sarinem nebo yperitem

Dokonce ještě v pátek před polednem našli starou munici, tentokrát zemědělci. „Bylo to poblíž obce Podomí. Zcela správně zavolali policii. Na místo ihned vyjeli vyškovští policisté. Zajistili nález do příjezdu pyrotechnika. Ten si poté dělostřelecký granát převzal,“ přiblížila Musilová s tím, že všechny nálezy pocházejí z druhé světové války si pyrotechnik převezl k odborné likvidaci.

„V případě podobného nálezu s předmětem nemanipulujte a ihned volejte linku 158. I když se jedná o předmět menších rozměrů, nikam jej nepřevážejte, ale volejte policii na místo. Přivolaní policisté zajistí místo a střeží jej do příjezdu pyrotechnika. Zda se jedná o munici a zde je aktivní rozhodne teprve náš specialista, není proto ostudou, když ohlásíte i předmět, který munici připomíná, a nejste si jisti,“ vyzvala mluvčí policie.