Jak doplnil, špačky i skřivany ornitologové v únoru pozorují, ale ne ve větších hejnech. „Letos měla některá hejna skutečně i desítky jedinců,“ řekl ornitolog.

Na jižní Moravě také čím dál častěji zimuje například holub hřivnáč. „Také třeba čáp, který na zimu zůstává u Strážnice na Hodonínsku. Je zajímavé, že neodletěl,“ poznamenal Čamlík.

Boskovičtí skateboardisté by rádi, aby tam byly překážky podle moderních trendů. A také aby skatepark mohli využívat jezdci všech úrovní. Ilustrační foto.
Skatepark v Boskovicích? Město prověří lokalitu v Doubravách

Dlouhodobý trend potvrzuje i ornitolog Václav Hlaváč. „Stále více ptáků u nás přečkává zimu. Je to dané mírnějšími zimami a adaptací ptáků na městské prostředí,“ vysvětlil.

Ptáci podle něj v zimě stále ve větší míře využívají městské prostředí, protože zde najdou víc potravy a městské klima je mírně teplejší. „Ve městech tady byl proti minulým letům větší počet rehků domácích, lidově kominíčků,“ doplnil ornitolog Čamlík s tím, že letošní zima v Jihomoravském kraji byla opět extrémně mírná.

Bahňáci i lindušky

V ptačím parku Kosteliska na Hodonínsku pozorovatelé v zimě zahlédli třeba několik druhů bahňáků, kteří by se v obvyklém případě slunili u Středozemního moře, například vodouše kropenaté, slučky malé nebo bekasiny otavní. Do parku přilétaly v hojném počtu nocovat i lindušky horské.

I přes teplý začátek udeřily v únoru mrazíky, podle ornitologů ale netradičně zimující ptactvo výrazněji neohrozí. „Někteří se třeba nedostanou k potravě nebo mají těžší časy, jsou ale přizpůsobení,“ dodal Čamlík.

Nejznámější propast Moravského krasu se stala v tomto roce dějištěm zřejmě již třetí sebevraždy. Ilustrační foto
Propast Macocha: letos už třetí oběť. Po dvou ženách vytáhli tělo muže

Do konce února ptactvo v kraji mrazíky nezastihnou. „Stále očekáváme nadprůměrné teploty, i když o víkendu nižší,“ uvedl meteorolog z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Milan Bubniak. Ve čtvrtek přes den teploty vyšplhají až na sedmnáct stupňů.

To vítají například i zvířata v brněnské zoo. „Ta venku mají zvýšenou aktivitu, když například svítí slunce. Třeba žirafy v zimním období vypouštíme právě pouze pokud je slunečno,“ zmínila mluvčí zoo Monika Brindzáková.