Zatímco samec nutrie byl ještě v pátek ráno ve výběhu sám, po obědě si už hrál se třemi samičkami. „Získali jsme je darem od soukromého chovatele z Rybníčku. Jsou to hravá a čistotná zvířata, která jsou na sebe zvyklá. Množí se velmi dobře, takže se o mláďata nebojíme. Zejména pro dětské návštěvníky bude jejich narození určitě atraktivní, mladé očekáváme za tři až čtyři měsíce," informoval ředitel Zooparku Vyškov Josef Kachlík.

Býložravec původem z Jižní Ameriky obývá močály, bažiny a podmáčené břehy. Areál pracovníci zooparku v minulých dnech upravovali. Přibyly umělé skály, výsadba nebo tekoucí potůček s jezírkem. „Nutrie se vždy chovaly zejména pro kožešinu, dnes je to naopak. O kožešinu už není takový zájem, naopak o jejich maso roste," připomněl Kachlík.

Hned vedle areálu nutrií se už také probíhají čtyři lichokopytníci. Nejmohutnější plemeno domácího osla přivezli zástupci atrakce minulý měsíc z Francie. „Tři samičky a jeden nepříbuzný samec převoz zvládli. Jedna samička je navíc březí, na přelomu srpna a září očekáváme přírůstek," poznamenala zástupkyně ředitele Dagmar Nepeřená.

Oslíci jsou jedinou skupinou svého druhu v českých zoologických zahradách. „V celé Evropě je jich je jen asi dvě stě kusů, v Česku žije ještě jeden samec v Olomouci. Jsme však domluvení, že půjde k nám," prozradil novinku Kachlík.