„Výzdobu jsme pro obyvatele Slavkova u Brna nikdy nechystali. Letos jsme se však rozhodli, že ji pořídíme. Na patnáct sloupů veřejného osvětlení na Palackého náměstí umístíme světelné vločky," slíbil slavkovský starosta Ivan Charvát.

Světelných ozdob se dočká i dominantní strom před Panským domem. „Paulonie už byla v minulosti nasvícená i mimo období Vánoc, stala se však terčem vandalů, proto jsme byli nuceni zářivky odstranit. Teď chceme nasvícení obnovit. Jestli to tak ale zůstane i po svátcích, ještě uvidíme," podotkl Charvát.

Chybět nebude ani slavnostní rozsvěcení vánočního stromu, které se uskuteční o prvním adventním víkendu. Přesný den však ještě ve Slavkově neznají.

To v Rousínově rozsvítí Vánoční smrk na náměstí o první adventní neděli. „Výzdobu ale budeme mít stejnou jako loni, neplánujeme nákup nových ozdob. Na sloupech veřejného osvětlení tak lidé uvidí vánoční hvězdy. Plánujeme také vánočních trhy," řekl rousínovský místostarosta Jiří Petřík.

Ani v Ivanovicích na Hané s novou výzdobou nepočítají. „Ale lidé se opět dočkají betléma, který umístíme u kostela, a klasické výzdoby na veřejném osvětlení. Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu jsme naplánovali na 7. prosince a doplní ho kulturní program, kdy žáci Základní umělecké školy zahrají na dechové nástroje z kostelní věže a děti z prvního stupně základní školy zazpívají koledy. Akce bude spojená s Mikulášskými trhy," uvedl ivanovický starosta Jozef Heretík.

Změny vánoční výzdoby nečekají ani Bučovice. „Bude stejná jako poslední roky. Sejdeme se 11. prosince u rozsvěcení vánočního stromu, který bude pocházet přímo z Bučovic. Vánoční trhy jsme pak připravili na poslední týden před svátky. Přichystali jsme i kulturní program, děti ze Základní umělecké školy zazpívají koledy," popsal starosta města Radovan Válek.

Bez rozsvěcení vánočního stromu nezůstanou ani Vyškované. „Smrk jsme dostali darem od Vojenských lesů a statků. Dovezeme ho pravděpodobně 26. listopadu, ale budou napoleonské slavnosti, takže to ještě není pevný termín. Koupili jsme na něj tři nové světelné řetězy. Akce se uskuteční ve stejné režii jako loni. Zazpívá i dětský sbor a bude zajištěné kvalitativně lepší ozvučení, aby se neopakoval problém z loňska, kdy slyšely jen první řady. Vánoční trhy pak budeme pořádat od šestnáctého prosince," přiblížila mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.