Spousta labužníků se od sobotního rána sjíždí do Slavkova u Brna. Vědí totiž, že zde mohou ochutnat rozmanité dobroty od hovězího guláše, trdelníků, bramboráků a frgálů po burčák, pivo nebo víno. Poblíž zámku se totiž koná hned několik akcí.
Nejdříve jsem se vydala k restauraci U Dvou kapříků, kde se koná třetí ročník soutěže Gulach open. Amatérská družstva soutěží, kdo z nich uvaří nejlepší guláš. Vše má ohodnotit odborná porota. Už z dálky je cítit ulicí vůně guláše a slyšet povely soutěžících. „Míchej to pořádně, ať se to nespálí,“ nebo „Ještě tomu něco chybí,“ domlouvají se.
Mezi šesti soutěžícími družstvy se také procházejí porotci, kteří si povídají s kuchaři a sledují přípravu jídla. Tam také potkávám jednu z odborných porotkyň Moniku Boubínovou, která dělá vedoucí stravování na základní škole. „Soutěží zde letos šest družstev. Michálek, Zvonek a Vlach, další týmy se jmenují Rockeři, mladí kluci TOP 09, pan Kyjovský a Malinka s partnerkami, Bafi pánové Bayer a Fikar a poslední soutěžící tým je Pat a Mat,“ informovala o soutěžících Boubínová.
Také mi prozradila co hlavně porota na guláších bude hodnotit. „Bude nás zajímat hlavně vzhled, chuť a viskozita. To by bylo tak všechno,“ informovala vedoucí stravování.