To mrzí vedení zámku, který už v květnu očekává vysokou návštěvnost. „Potřebujeme několik týdnů na zkušební provoz expozice a právě květen je pro nás z hlediska návštěvnosti velmi lukrativní měsíc. Hodně k nám jezdí zejména školní zájezdy. Původně jsme počítali se zahájením zkušebního provozu už od konce dubna, teď to budeme muset posunout. Ale několik dní navíc pro nás není kritických," uvedl ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek.

Podle slavkovského zastupitele Petra Kostíka začaly prostory koníren vlhnout kvůli počasí, které v posledních týdnech panovalo. „Když se nahazovaly omítky, byla velká zima, a protože přes zimu není možné pořádně větrat, vnitřní prostory schnou jen velmi pomalu," vysvětlil Kostík.

Už se snížila

Vysoké vlhkosti si pracovníci všimli v době, kdy se měly začít umisťovat exponáty. „Postupným vytápěním se už ale podařilo vlhkost snížit. Alespoň v horním patře, kde bude umístěná převážná část výstavy. Teď je tam zhruba padesátiprocentní vlhkost. Ve spodním patře je ale nadále podstatně vyšší," upozornil Kostík.

Připomněl, že čím později se expozice otevře, tím lépe pro vystavené předměty, protože se podaří místnosti lépe odvětrat. „Jde nám hlavně o to, aby kvůli vlhkosti exponáty nepřišly k újmě, a proto bych se dokonce přimlouval i za to, aby se některé předměty z náchylných materiálů umístily co nejpozději. Rychlost vysoušení bude samozřejmě záviset i na aktuálním počasí v následujících měsících," zmínil zastupitel.

Město se proto dohodlo na prodloužení termínu, kdy výstavu od dodavatelské firmy převezme. „Kompletní expozici firma městu předá 10. května. Na zkušební provoz tedy budeme mít tři týdny, abychom 1. června mohli prostory slavnostně otevřít. Myslím si, že by to mělo být naprosto dostatečné," poznamenal slavkovský starosta Ivan Charvát.