Slavkovské restaurování vstoupilo do čtvrtého ročníku. „Tentokrát se bude odehrávat v prostorách zámeckých koníren v expozici Austerlitz Malé město velkých dějin. Pod dohledem zkušených restaurátorů a pedagogů se studenti postarají například o obnovu psacího stolu doktora Václava Kounice, stojanu na květiny nebo šicího stroje. Do sbírek zámku se předměty dostaly v roce 1961 po smrti Josefíny Kounicové," upřesnila historička zámku Vladimíra Zichová.

Josefína byla Václavovou manželkou a z jejich pozůstalosti pochází řada předmětů, které studenti zrestaurovali už v minulých letech. „Jsou to cenné kusy. Jde například o barokní truhlu, která zřejmě představovala svatební dar Josefíně od Václava. Studenti se postarali i o obnovu dvou stolků z pozůstalosti hraběte Kounice nebo stojacích biedermeierovských hodin, které na jediné natažení vydrží v chodu celý rok," připomněla propagátorka projektu Janka Ryšánek Schmiedtová.

Propagují svůj obor

Mladí restaurátoři se vrátí také k pracím, které už načali jejich předchůdci. To se týká především materiálu z archeologických průzkumů v okolí zámku, díky jejichž nálezu se podařilo už loni dát dohromady několik kompletních talířů se zelenou glazurou.

Součástí projektu, jehož autorem je Radek Ryšánek, je také samotná propagace oboru, který si klade za úkol vracet zašlým historickým věcem jejich někdejší podobu. Návštěvníci se můžou například dozvědět, co je technika průzkumu pomocí UV světla, mikroskopie nebo šelakové politury.

Restaurování na zámku představuje nejen zajímavou atrakci pro návštěvníky nebo historické nadšence, je výhodné i pro samotnou památku. „Restaurátorské práce jsou velice nákladnou záležitostí a zámek nemá dost peněz na to, aby si je mohl dovolit. Kromě toho se v průběhu let restaurování stalo na zámku jednou z nejnavštěvo­vanějších akcí," podotkla Ryšánek Schmiedtová.

Akce je rozdělená na dva běhy: ten první skončí 5. června, druhý je pak v plánu od 1. do 25. září. Letos poprvé se k restaurování uskuteční také vernisáž: ta je na programu příští úterý od pěti hodin na zámku.