Hotový posudek poslouží jak pro rozhodování zastupitelů, tak pro jednání s přerovskou firmou. „V pondělí mám ještě schůzku s jednatelem společnosti. Večer pak materiál předložíme k projednání na zasedání zastupitelstva a uvidíme, jak se zastupitelé rozhodnou,“ uvedl starosta Slavkova Ivan Charvát.

Posudek přitom významnější snížení ceny nenaznačil. „Znalecký posudek bere v úvahu pět různých způsobů ocenění. Jejich průměr pak dává celkovou odhadní cenu. Ta vychází za celou budovu na pětadvacet milionů korun,“ podotkl starosta.

Nezahrnuje však vybavení společenského centra. „Prelax nám za dvacet milionů korun nabízí kromě budovy i vnitřní vybavení. Znalecký posudek je sice na celou budovu, ale bez zařízení komerčních prostor. Za vybavení restaurace a kuchyně je potřeba připočítat zhruba další čtyři miliony korun,“ upozornil Charvát.

Projednávání tohoto bodu bude na pondělním jednání zřejmě doprovázet intenzivní debata. „Odkup nevidím reálně, hlavně kvůli penězům. Slavkov má za prvé napjatý rozpočet, za druhé je město zadlužené a splácí úvěry,“ řekla slavkovská opoziční zastupitelka Věra Křivánková.

Rozhodovat o odkupu se přitom mělo už v únoru. „Nabídku jsme řešili už na prosincovém zasedání. Do konce ledna měl být hotový posudek a záležitost se měla projednat na mimořádném zasedání zastupitelstva v únoru,“ nastínil původně předpokládaný sled událostí opoziční zastupitel Petr Kostík.

Jednací bod se však dostal až na program řádné schůze. „To nepovažuji za příliš šťastné, protože kromě toho je tam dalších třicet bodů, takže času na řádné projednání asi moc nebude. Proto se uvažovalo o mimořádném zasedání, kde by bylo víc prostoru na promyšlení všech variant. V této chvíli však počkám, jaké informace nám městská rada předloží,“ dodal Kostík.

Krom toho náklady na centrum koupí neskončí. „Nejde jenom o nákup. Bonaparte si vyžádá další velké investice i do budoucna. Opravit se musí třeba střecha, zásahy si vyžádají i vnitřní prostory,“ naznačila Křivánková.

Cena je tak podle ní vysoká. „Centrum by měla firma nabídnout spíš za symbolickou cenu. Ale počkám, jak nám rada záležitost předloží na pondělním zastupitelstvu,“ dodala Křivánková.

Náklady na provoz

S nutností budoucích investic počítá i místostarosta města Jiří Doležel. „Náklady na odkup ideální poloviny by byly jenom začátek. K nim je potřeba připočítat výdaje za opravy a především náklady na provoz celého centra. To nikdy nebude vytvářet zisk, naopak lze očekávat trvalé ztráty. Jen výjimečně se některé kulturní zařízení dostane na nulu. Takže zátěž pro město by nebyla malá,“ upozornil Doležel.

Přesto podle něj není současný stav zrovna výhodný. „Dům rozdělený do spoluvlastnictví není pro město příliš příznivá situace. Spoluvlastník se však na počátku tvářil jinak a ze svých záměrů postupně ustupoval,“ řekl Doležel.

Rozhodující pro pondělní hlasování tak budou podle něj hlavně představy o dalším využití. „Záleží na tom, jaké budou mít zastupitelé představy o dalším využití společenského centra. Podle toho můžeme určit, jak dál. Bavit se tom, kde vzít peníze na případný odkup, je až na závěrečnou diskusi,“ podotkl Doležel.

Jistotu má Slavkov aspoň v tom, že z centra nevznikne třeba nová tržnice. „Stávající smlouva nás jako spoluvlastníky proti podobnému zneužití chrání,“ dodal Doležel.

O společenské centrum Bonaparte se Slavkov s přerovskou firmou dělí už od roku 2003. Do té doby patřila celá budova městu, které hledalo cestu, jak zavřenou stavbu opět zpřístupnit. Protože tehdy Slavkov neměl dost peněz na opravy, spojil se s Prelaxem, kterému prodal ideální polovinu domu.