„Myslím, že příjmy jsme stanovili objektivně při zemi. Pokud ze sto čtrnácti milionů korun odečteme obvyklé výdaje, tak nám zbude zhruba osm milionů na investice," vypočetla místostarostka města Marie Jedličková.

Zastupitel Ivan Charvát věří, že rozpočet vychází z reálných čísel „Je dobře, že se do výdajů podařilo zařadit dvě významné položky. První je akce z oblasti životního prostředí, a to obnova historických alejí. Druhá se týká Smetanovy ulice, kde by měly v příštím roce Vodovody a kanalizace Vyškov opravovat řád, na což má město navázat rekonstrukcí poslední části ulice," řekl Charvát.

Stromy v alejích a zámeckém parku jsou v současné době označkované a od ledna jejich část dřevorubci pokácí. Následně se chystá výsadba nových kusů, která by měla být hotová do května. Z celkem asi dvou tisíc lip a kaštanů půjde k zemi dvě stě třicet, místo nich zapustí kořeny nových devět set stromů. Obě akce, tedy obnova komplexu zámeckého parku a jeho historických alejí a potom i dalších ve městě a okolí vyjdou dohromady na třináct a půl milionu korun. Se zaplacením pomůžou dotace ze Státního fondu životního prostředí. Smetanova ulice je pak zrekonstruovaná ze dvou třetin. Poslední třetina by měla vyjít na čtyři a půl milionu korun.

Po schválení rozpočtu se před zastupitele dostal také rozpočtový výhled na roky 2016 až 2019. Ten podle místostarostky ukazuje, že hospodaření radnice je vyvážené a především znamená závazek města dlouhodobě snižovat jeho zadluženost. „Rozpočtový výhled počítá se splácením úvěrů v hodnotě asi osmi milionů korun ročně. Takže pokud by Slavkov nepřijímal žádné další úvěry, zadluženost se podstatně sníží," vyzdvihla Jedličková.

Nyní město podle mluvčí Veroniky Slámové dluží asi čtyřiačtyřicet milionů korun. „Městská pokladna je zatížená jedenácti úvěry. Už příští rok z nich ale radnice umoří tři. Jedním z nich je půjčka, kterou si vzala na opravu Husovy ulice," uvedla Slámová.

Jeden z největších úvěrů, které Slavkov má, se týká stavby nové budovy mateřské školy. „Dvacet milionů korun bude město splácet dvacet let. Každý rok dá také milion za koupi Společenského centra Bonaparte. Cílem nového vedení města je žádný další úvěr v nadcházejících letech nebrat, snad jedině v případě projektu, na který bude vypsaná dotace s minimální spoluúčastí," naznačila Slámová.

Přebytek z hospodaření Slavkova za uplynulý rok není podle vedoucí finančního výboru Simony Vaňkové ještě známý. To ovšem neplatí u příspěvkových organizací. Zámek i technické služby v přebytku skončily a už je i navržené, jak se s nimi bude nakládat. „Například u zámku je v plánu investovat do topného systému. Památka je vytápěná elektrickým proudem. Postupně bychom chtěli vyměňovat stará akumulační kamna za nová, která budou výkonnější a budou mít menší spotřebu," nastínil starosta Boudný.

Pokud jde o příspěvkové organizace, obě největší čeká v nadcházejícím roce výměna vedení. Před týdnem skončila doba pro podávání přihlášek k výběrovému řízení na ředitele slavkovského zámku. „Na mém stole jsou nyní přihlášky od sedmnácti uchazečů. Rada města se s nimi postupně seznamuje. Letos už asi ale ředitele nebudeme vybírat. Stane se tak první týden v lednu," avizoval Boudný.

Vzápětí po výběru nového šéfa zámku má pak rada v plánu vypsat výběrové řízení na ředitele technických služeb. Současný, kterým je Radoslav Lánský, se totiž chystá odejít do důchodu. Zámek nyní řídí Jiří Blažek, který v září dočasně nahradil odvolaného Aleše Šilhánka.