E-aukce láká na snížení výdajů o dvacet až třicet procent ročně, nabízí dostupnost pro každého odběratele bez ohledu na výši spotřeby i záruku dodržení vysoutěžené ceny po dobu dvou let. Pro Slavkovské jde o první vlaštovku. „S jakým úspěchem se proto setkáme, zatím nevíme. To uvidíme až podle toho, kolik lidí se do e-aukce zaregistruje," naznačil místostarosta města.

Zahájení registrace odstartovalo včera. Aukce samotná se potom uskuteční 26. září. Mezitím budou mít Slavkované možnost poslechnout si dvě veřejné přednášky o e-aukcích v sále Společenského centra Bonaparte na Palackého náměstí.

Samotná aukce spočívá v tom, že vypsaná výběrová řízení se konají v rámci seskupených odběratelů, o které vybraní dodavatelé soutěží.

Cestou elektronické aukce se rozhodlo jít jako první v regionu vedení Vyškova už v roce 2011, když zvažovalo nákupy energií na další rok. Se zkušebním nákupem, který zahrnoval některé z městských organizací, byla radnice spokojená, později tak nabídla možnost také lidem.