DISKUTUJTE DOLE POD ČLÁNKEM

„Okamžitě nás o tom informoval. Doporučil nám, že by bylo dobré, abychom sochu zbořili. Denně totiž tím místem prochází spousta školáků. V okolí Svojsíkova parku jsou hned tři školy,“ uvedl velitel slavkovské městské policie Pavel Ehrenberger.

Stačilo jen pár minut a několik kopanců a dílo neznámého autora nenávratně zmizelo. „Sochu jsme zbořili ani ne za dvě minuty. Máme za sebou výcvik k sebeobraně, takže nám to ani nedalo moc zabrat,“ doplnil se smíchem velitel slavkovské městské policie.

Přesto mu však bylo člověka, který výtvor ze sněhu uplácal, líto. „Musel s tím mít opravdu hodně práce. Kdyby to postavil na jiném místě, třeba v zámecké zahradě nebo někde u Litavy, kde se nepohybuje tolik dětí, asi bychom sochu nechali stát,“ prozradil Ehrenberger.

Není vyloučené, že se podobná skulptura ve Slavkově u Brna ještě objeví. Její autoři, ačkoliv zůstali v anonymitě, se totiž vyjádřili ke svému výtvoru na slavkovských webových stránkách www.veslavkove.cz.
„Všichni jsme rádi, že se socha dočkala takového ohlasu, a doufáme, že nevzbudila nějaké veřejné pohoršení, protože to samozřejmě nemělo být záměrem. Hlavním důvodem stavby je samozřejmě recese, s kterou tyto sochy stavíme,“ uvedli na internetových stránkách autoři.

Jak ještě o kousek dál poznamenali, zatím jde o největší kousek vyrobený ze sněhu, který se ve městě nad Litavou objevil. „Pokud budou sněhové podmínky tuto sezonu přát, zcela jistě se někde objeví další,“ stojí v jejich vyjádření.