„Prostory pro výuku zdravotnických oborů stavíme ve dvorním traktu ve třetím nadzemním podlaží, v místě, kde dřív býval domov mládeže. Vytvoříme nejen třídy, ale i odborné zázemí a kabinety pro učitele. Rádi bychom, a zatím běží všechno podle plánu, začali od září 2016 učit v nových prostorech. Úplně všichni studenti tak budou konečně pohromadě," přiblížil ředitel školy Václav Klement.

Práce jsou rozetapované, vedení školy jede podle schváleného plánu. „Když se v roce 2012 dělala optimalizace, vznikl i harmonogram všech prací. Kraj zásahy financuje postupně, dá se nicméně říct, že jde o druhou velkou etapu. Přes jeden milion korun v ní spolkne také vybavení a pomůcky," připomněl ředitel.

Podle jeho slov půjde o polohovatelná lůžka nebo různé figuríny: vybavení, díky kterému budou studenti aplikovat injekce, učit se pracovat s nepohyblivým pacientem a podobně.

Práce mají skončit v závěru července příštího roku tak, aby měla škola zhruba měsíc na přestěhování. „V Dědicích máme dva obory: zdravotnický asistent a zdravotnické lyceum. Jedná se o osm tříd. Tím, že se čeká na stěhování, tak se už do oprav neinvestuje. Na nové prostory se tak pochopitelně těšíme. Bude to lepší také v otázce dostupnosti: pro studenty i pedagogy. Ti, kteří dojíždějí, se tak nebudou muset dopravovat z nádraží dalším autobusem do Dědic," zmínila vedoucí odborných předmětů Zuzana Jirešová.

Ve třetí etapě úprav se podle ředitele počítá mimo jiné i s výtahem. „V poslední etapě by se především dodělal spojovací krček, v podobném duchu jako je na městském úřadě, a právě výtah. Počítáme s bezbariérovým přístupem, ve formě schodolezů nebo plošin. A doufám, že se nám v této nadcházející etapě podaří dozateplení fasády a výměna oken ve dvorním traktu, kde nová ještě nejsou," sdělil Klement.

Celkové náklady současné akce představují podle mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Elišky Windové téměř sedmadvacet a půl milionu korun. Letos měla škola proinvestovat částku dvanáct milionů. „Zbytek sumy, tedy bezmála patnáct a půl milionu korun, pak v příštím roce," vyčíslila Windová.

Aktualizace projektové dokumentace na následující etapu měla být hotová ke konci listopadu. Náklady třetí etapy se mají vyšplhat k deseti milionům. „Ideální by bylo, kdyby třetí etapa hned navazovala, ale to je zatím jen přání. Záleží na tom, kolik bude moci Jihomoravský kraj uvolnit peněz. Musíme se podřídit určitému harmonogramu. Jsem nicméně rád, že se škola stane kompaktní," zmínil Klement.

Ve Vyškově tak definitivně vzniknou dvě centra vzdělávání: jedno právě v Komenského ulici, druhé má město ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Sochorově ulici.

Kraj počítá s tím, že na další etapu podá žádost o dotaci na Operační program Životní prostředí. Práce mají podle krajské mluvčí Windové zahrnovat zateplení a obnovu fasády včetně sanace vlhkosti v přízemí objektu.

Aktuální stavební ruch vzdělávání studentů podle ředitele školy nenarušuje. „Prostory byly opuštěné. Firma k opravám přistupuje z dvorního traktu, z parkoviště, takže zaměstnanci nemůžou využít školní půdy k parkování. Musí hledat místo pro svá auta v přilehlých ulicích. Co se týče výuky, omezení není prakticky žádné. Stavebníci pracují zejména po vyučování a o státních svátcích a víkendech, aby co nejméně narušovali vyučování," ocenil Klement.

co všechno staví
Stavební úpravou vzniknou podle mluvčí kraje Elišky Windové učebny pro výuku žáků zdravotnických oborů, tři kabinety pro pedagogické pracovníky, toalety pro chlapce, dívky a zaměstnance, nové schodiště pro 3. nadzemní podlaží, bezbariérový přístup do školy, nové šatny pro žáky a schodiště na celou výšku budovy. Rekonstrukce je naplánovaná na 11 měsíců.