Přestože oficiální začátek byl teprve před několika minutami, na nádvoří, na ochozech i v komnatách zámku už jsou desítky lidí. Všichni přišli s jedním cílem. „Okoštovat co nejvíc vzorků. Dokud budu rozeznávat chutě, tak nepřestanu," směje se Jana Modřanská z Brna.

Na bučovickém koštu je úplně poprvé, už teď si ho ale chválí. „Zámek je krásné místo pro takovou akci. Nabídka vzorků je opravdu široká a navíc vyšlo báječně počasí, takže si rozhodně nemůžu na nic stěžovat," usmívá se Modřanská.

Víno v památečních skleničkách, které každý návštěvník dostal ke vstupence, láká k ochutnání. Protože je tu však na devět set vzorků, je jasné, že není v lidských silách vyzkoušet úplně všechno. A tak si lidé pečlivě vybírají.

Milan Sokola z Bučovic dává přednost suchému bílému. „Sladká vína mě moc neoslovují. Jsme tu s kamarádem, který je opravdový odborník, a tak při výběru často dám na jeho radu," vysvětluje.

Záhy se ovšem ukazuje, že v dnešní době si i odborníci pomáhají nejnovější technikou. „Když chci zjistit o vínu něco, co nevím, tak jednoduše použiji aplikaci v mém chytrém telefonu. Díky tomu přesně vím, jaké víno zkusit a na co si dát naopak pozor," směje se Sokolův přítel a ukazuje, jak se s vinařskou aplikací v telefonu pracuje.

Oba muži už stihli několik vzorků ochutnat. „Nejdřív jsme si vybrali šampiony. Tahle vína totiž bývají nejrychleji vypitá, takže nemá cenu otálet, jinak člověk ani neochutná," usmívá se Sokola.

Kolik zvládne běžný návštěvník okoštovat vzorků, to si odhadovat netroufá. „Je to různé, ale je samozřejmě jasné, že v určité chvíli už se chutě slijí a člověk pak už vůbec neví, co pije. Takže si samozřejmě každý pečlivě vybírá. Nejžádanější jsou pochopitelně vína s nejvyšším počtem bodů," říká Sokola. Body získala vína při hodnocení odborníky předminulý týden.

Frankovka, rulandské šedé, ryzlink rýnský, tramín a další a další odrůdy vína jiskří ve sklenkách, další a další zátky opouštějí svá původní místa vysoké a dlouhé řady lahví u jednotlivých stanovišť v zámeckých komnatách jsou neustále v obležení.

A protože k vínu neodmyslitelně patří i cimbálová muzika, mezi koštujícími čas od času zableskne modrá barva sukní krojovaných dětí, dívek a žen a sněhobílé košile mladíků a mužů. Bučovická Mladá cimbálová muzika a Mladá dechová kapela ladí nástroje, připravuje pódium a nemůže se dočkat, až se nádvoří zámku rozezní tóny tradičních lidových písní.