„Dřevěná, asi metr vysoká socha je kulturní památkou. Několik posledních let strávila na městském úřadě, ovšem místní suché prostředí jí moc nesvědčilo. Proto jsme se rozhodli, že ji necháme zrekonstruovat. Oprava by měla vyjít asi na sedmdesát až sto tisíc korun," informoval starosta Rousínova František Havíř.

Město se domluvilo s farností, že po opravě bude socha umístěná v rousínoveckém kostele, který je zabezpečený. Obyvatelé Čechyně si ji nicméně podle starosty přejí mít zpátky ve své kapli. Té však chybí zabezpečovací systém, kvůli čemuž také pro zloděje nebylo těžké ji ukrást.

Z jednání rady města vyplynulo náhradní řešení: zhotovení kopie. A to ne pomocí například sádrového odlitku, nýbrž za přispění 3D technologií. „Jsou teď na vzestupu, ale ještě pořád jsou docela drahé. Proto jsme se domluvili, že nějaký rok počkáme, až bude cena přijatelnější, a pak pomocí této moderní metody necháme soše zpracovat repliku," řekl Havíř.

I když to nejspíš ještě nějakou dobu potrvá, někteří obyvatelé Čechyně jsou s řešením spokojení. „Je dobře, že bude zpátky, i když jen jako kopie. Když jsem byla malá, chodili jsme ke kapličce s ostatními dětmi velmi často. U sošky jsme se nejen modlili, ale také jsme ji různě zdobili a umývali," vzpomínala Anna Svobodová z Čechyně.