Startuje v pondělí a zapojují se do něj organizace zabývající se sociálními službami v celé republice. Nejčastěji pořádají dny otevřených dveří. Některé z Vyškova se ovšem rozhodly být o něco originálnější.

Třeba právě Paprsek. „Máme čtyřiadvacet klientů po celém Vyškovsku. Asistenční služby jsme jim schopní poskytnout čtyřiadvacet hodin denně. Jenže když je jedna asistentka s autem třeba v Podivicích, další se nikam nedostanou. Proto jsme se rozhodli pořídit ještě jedno auto," vysvětlila předsedkyně organizace Jaroslava Bednářová.

Sloužit bude hlavně pro asistenty, případně pro převezení klientů třeba k lékaři. Výsuvnou sedačku, tak jako u prvního z trojice aut, však nemá. „Zatím stačí jedna. Pokud ale bude mezi klienty zájem, nevylučuji, že v budoucnu nainstalujeme do některého z aut další," ujistila Bednářová.

Z terapeutické dílny

Představení auta veřejnosti připravili na středeční čtvrtou hodinu odpoledne. „Akci bereme jako prezentaci Paprsku. Chceme, aby si lidé připomněli, že když budou v problémech, mají se v regionu na koho obrátit," vzkázala.

Neobvyklé představení si naplánovala také vyškovská Piafa. Ta ve čtvrtek o půl třetí slavnostně otevře svou Kovárnu. Půjde o obchůdek s rukodělnými výrobky ze sociálněterape­utické dílny pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením i s duševním onemocněním. „Obchůdek jim bude sloužit jako takový nácvikový pracovní prostor. Do budoucna bychom chtěli zajistit i klasická vyhrazená pracovní místa," nastínila ředitelka Piafy Jana Podrápská.

Svá působiště představí i Sociální služby Vyškov. Připravily prohlídku všech svých zařízení, tedy Domova pro seniory v Polní ulici, Domova se zvláštním režimem ve Čtvrtníčkově ulici i Denního stacionáře v areálu vyškovské nemocnice.

Zájemci o prohlídku zařízení budou mít možnost nahlédnout do jejich útrob v úterý od devíti hodin ráno do tří odpoledne. Podobně se představí i Domov Hvězda v Nových Hvězdlicích. A to ve čtvrtek od desíti do čtyř hodin.