Už loni takto organizátoři pomohli ve městě dvěma ženám 140 tisíci korunami. „Pomoc směřuje ke konkrétním lidem, kteří se dostali do obtížných situací a potřebují zajistit své základní životní potřeby. Jedná se o silné lidské osudy,“ uvedla své dojmy vyškovská místostarostka Karin Šulcová, která je také garantem celého projektu.

Šeky si v obřadní síni na vyškovské radnici tento týden převzali Jan Piňous, Radek Šejnost a Dominik Pernica. „Všem třem mužům budou finanční částky připsány na jejich účty do deseti dnů,“ slíbila Macháčková.

Jan Piňous dříve rád plaval, jezdil na kole a hrál malou kopanou. Pomáhal také skautům s organizací dětských táborů. Kvůli nemoci ovšem skončil na invalidním vozíku. „Po složitých operacích už není schopný svépomocí provádět dialýzu a musel se tedy přestěhovat do domu s nepřetržitou pečovatelskou službou. Jeho vozík je ovšem zastaralý a manipulace s ním je pro všechny velmi náročná. Se zvládáním nelehkého osudu mu má pomoci nový elektrický vozík, projekt jej podpoří osmdesáti tisíci korunami,“ potvrdil mluvčí Vyškova Michal Kočí.

Ve vyškovských místních částech Rychtářova a Hamiltony rozmístili pracovníci města nové informační panely pro turisty.
Turisté ve Vyškově využijí zbrusu nové informační panely

Radka Šejnosta pak významně omezuje roztroušená skleróza. Své tělo totiž přestává ovládat. Nejde se mu rychle otočit, nejde mu psát, má problémy s chůzí, ale také ho brní ruce i nohy. „Obrovský problém mu dělají schody, kdy nedokáže odhadnout, jak na schod došlápne a jestli nohy jeho tělo podrží. Jelikož mu zdravotní stav nedovolí bezpečně řídit auto, potřebuje speciální úpravu vozu, kterou mu pojišťovna nezaplatí. Projekt Na vlně solidarity mu pomůže sto tisíci,“ popsal mluvčí.

Sedmdesát tisíc korun pak zamíří na účet Dominika Pernici. Ten je po těžké autonehodě odkázaný na pomoci druhých. Stará se o něj starší sestra, stejně jako o třetího sourozence. „Rodiče nemají, protože vyrůstali v dětských domovech. Na pomoc z rodinného zázemí se tak obrátit nemohou. Dominik potřebuje několikrát ročně velmi nákladné intenzivní rehabilitace,“ dodal Kočí. Charitativní akci mají pořadatelé v plánu zopakovat i příští rok.