Architekti vypracovali po půlroční práci studii – vizi budoucí proměny kulturního domu v centrální části slavkovského náměstí. Nyní zahajují práce na dopracování detailního projektu.

„Zahrnuje mimo jiné i obnovu sálu Josefína ve druhém patře. V budoucnu by se mohl také zmodernizovat hlavní sál, včetně předsálí a všeho, co s tím souvisí. V plánu je také vybudování teras a venkovních prostor, které pozemek nabízí. V suterénu, kde si lidé pamatují bowling, by pak mohlo vzniknout komunitní centrum s knihovnou pro všechny věkové skupiny – od nejmenších dětí až po seniory,“ zmínila mluvčí Slavkova Veronika Slámová.

Hotovou architektonickou studii posoudí už v pondělí dvaadvacátého dubna slavkovští zastupitelé. Na řadě pak bude zpracování projektu pro stavební povolení. „Chceme ho mít připravený na podzim, abychom znali detailní rozpočet a mohli tak navrhnout zahájení první etapy modernizace,“ vysvětlila Slámová.

Diváci uvidí lépe na jeviště

Na studii pracovali architekti a inženýři z ateliéru Livingstav, který vede Jan Snášel. Další významní členové týmu jsou Klára Konečná, Martina Volejníková, Michaela Mžiková a Petr Sapák.

„Kapacita hlavního sálu se nezmění, získá však lepší multifunkční využití do budoucna a navíc se zlepší akustika, kterou si hudebníci a obyvatelé Slavkova u Brna velmi cení a byla vždy dobrá. Vznikne také „zajížděcí“ forbína, kterou bude možno využít také pro sklad židlí a mobiliáře sálu. Architekti do projektu dále zakomponovali přípravu na instalaci automatické elevace hlediště, respektive vyzdvižení zadních řad, aby diváci představení lépe viděli na jeviště,“ zmínil hlavní architekt projektu.

Novou desku pokřtí v sobotu sedmadvacátého dubna Bára Basiková se skupinou Pačess v Drnovicích na Vyškovsku.
Bára Basiková se skupinou Pačess pokřtí nové album v Drnovicích

Do objektu je vrácen zpátky hlavní historický vstup z nárožní věže, který byl dlouho zaslepen. V budově je také nově navržen výtah propojující všechna patra i další plošiny usnadňující zásobování a přesun techniky. Novinkou v domě bude zkušebna navržená pro větší hudební těleso. Využívat ji však budou moci i místní kapely.

„Generální rekonstrukce je navržena pro všechny prostory objektu včetně úpravy části Palackého náměstí,“ zmínil Snášel.

Knihovnu navrhli pro všechny věkové kategorie

Ohledně sálu Josefina navrhli architekti ve světlém interiéru prostory reflektující požadované využití, které čerpá z historie. Dříve totiž prostor nabízel zázemí pro svatební hostiny, oslavy, ale také divadelní či koncertní sál. Pořádání firemních akcí a seminářů je samozřejmostí. Josefina získá nově také venkovní terasu.

Z knihovny a z ulice Úzká by pak lidé vstoupili do nově vzniklého venkovního amfiteátru, který nevšedně řeší výškový odskok jednoho patra. „Toto místo by mohlo být i galerií slavkovských osobností. Na betonových stupních hlediště budou uvedeny jména slavných osobností Slavkova, která budou přes den volně dostupná. Inspirativní příběhy pak můžeme vyprávět třeba díky QR kódům nebo i knihám v sousední knihovně,“ uvažoval Snášel.

Samotná knihovna je navržená pro všechny věkové kategorie. Zahrnuje hernu, klubovnu, studijní zónu i výdejní automatický box, který bude fungovat na principu výdejen on-line obchodů. Pravidelné přednášky a setkávání budou možné v konferenčním sále. V prostoru bude dál fungovat kavárna.

„Úpravy zahrnují i výměnu všech oken, sjednocování prvků na fasádě a zejména vytvoření úplně nové koncepce energetiky,“ zdůraznil Snášel.

Sníží energetickou náročnost budovy

Do detailů rozpracovaný projekt bude obsahovat i technické a energetické vybavení celého objektu. Cílem je snížit energetickou náročnost budovy, vybrat vhodné vytápění a další technologie. „To, co dům nejvíce trápí, je totiž právě energetická stránka. Její provoz je v tuto chvíli opravdu náročný a neefektivní,“ zdůraznila mluvčí.

Konkrétní termíny realizace zatím nejsou jasné. „Město nyní spouští dlouho připravované klíčové akce jako je přístavba školky, modernizace sídliště a dalších veřejných prostranství. Přestože jsou z velké části podpořené dotacemi, budou pro rozpočet velmi náročné. Projekt Bonaparte tak bude v pořadí a budeme pro něj hledat další možnosti financování,“ doplnila Slámová.

Zdroj: Deník/Jakub Dostál

Zároveň zdůraznila, že město mezitím dům postupně opravuje. Už letos vypíše výběrové řízení na opravu střechy do ulice Fügnerova.

Postupná realizace projektu bude záležitostí na následující roky. Architekti navrhli mimo jiné i změnu prostoru na samotném Palackého náměstí, kde se budova nachází.

Týká se zbourání stávajících zídek u domu Bonaparte a prodloužení schodů. „Podobné věci jsme schopni z projektu vybírat jako menší investiční zásahy směřující ke spojení v jeden celek,“ dodala slavkovská mluvčí.

Společenský dům zahrnuje v současnosti velký sál až pro čtyři sta lidí. Malý sál pak využívají na různé semináře a konference. Působí v něm také taneční studio. Součástí budovy je také restaurace, kavárna nebo posilovna.

Zdroj: Vizualizace: ateliér Livingstav, Koláž: Deník/Jakub Dostál

„Dům z roku 1906 procházel téměř každé desetiletí menšími, nebo většími stavebními zásahy. Výsledkem je nekompaktní celek s mnoha problémy. Na náměstí se potýkáme s problematickými zákoutími, nefunkčním nárožním vstupem a kolizními prvky v podobě zídek,“ upozornil architekt Snášel.

Samotná budova podle něj již nesplňuje požadavky moderního kulturního centra. „Přístavby v dvorním traktu ze sedmdesátých let degradují a v různých částech objektu fungují provozy, které do kulturního centra nepatří,“ dodal k aktuální situaci odborník.