Pro společnou čističku odpadních vod, kterou chystají postavit Hostěrádky-Rešov, Šaratice a Zbýšov, vydal Městský úřad ve Slavkově u Brna rozhodnutí o umístění stavby. Pro dobrovolný svazek obcí Litava, který vesnice založily a stavbu čistírny administrativně zastřešuje, je to důležitý posun.

Na vydání rozhodnutí totiž svazek čekal několik let. „Kvůli nejrůznějším byrokratickým úkonům se řízení neskutečně protáhlo. Na vydání jsme čekali pět let,“ poznamenal místostarosta Šaratic Miroslav Kalouda.

Společným jmenovatelem letitých průtahů byla dohoda s vlastníky pozemků. „Musíme prokázat, že máme smlouvy se všemi majiteli pozemků, kterých se stavba dotýká, a že s umístěním stavby souhlasí. U některých ale bylo těžké najít majitele, a než jsme ho našli, majitel jiného pozemku, který nám už dal souhlas, ho mezitím třeba prodal. Jenže souhlas na nového majitele nepřechází, a tak jsme s ním museli souhlas znovu vyjednávat,“ podotkl Kalouda.

Rozhodnutí tak po nabytí právní moci ukončí další etapu příprav. „Projekt se posune do další fáze. Jednak budeme pokračovat na projektu, abychom mohli na čističku požádat o stavební povolení. Především je však rozhodnutí o umístění stavby základem pro žádost o dotaci z evropských fondů,“ vysvětlil místostarosta.

Úpravy v projektu musí udělat i kvůli právě vydanému rozhodnutí. „Projekt sice máme skoro připravený, musíme ho však upravit tak, aby odpovídal požadavkům v rozhodnutí a také aktuálním právním předpisům,“ upozornil Kalouda.

Ani tak ovšem s vlastní stavbou hned tak nezačnou. „Předpokládám, že vyřizování dalších formalit se může protáhnout klidně o další rok. Stavět tak zřejmě začneme nejdřív v roce 2013,“ dodal Kalouda.

I tak jsou za posun obyvatelé obcí rádi. „Je dobře, že se to zase posunulo dál. Sice máme septik, ale pro životní prostředí je čistička lepší,“ uznala třeba Jarmila Drabálková ze Šaratic.

Zatím odhady

První odhady naznačují, že by společná čistička měla stát kolem sto padesáti milionů korun. Přesnější představu však svazek Litava získá až po vyhlášení výběrového řízení.

V každém případě je ale částka nad možnostmi obcí a bez dotace se při stavbě neobejdou. „Kvůli tomu jsme vlastně spolek zakládali. Před lety totiž byly dotace na čistírny odpadních vod jen pro obce nad dva tisíce obyvatel,“ podotkl starosta Hostěrádek-Rešova Zdeněk Petráš.

O náklady se stavbou čističky, která bude stát u Šaratic ve směru na Hostěrádky-Rešov, se obce podělí právě podle počtu obyvatel. „Stanovíme koeficient, podle kterého pak rozdělíme na jednotlivé obce náklady, které nepokryje dotace,“ dodal Petráš.

Pro novou čistírnu a kanalizaci bylo také potřeba vybrat vhodný systém. „Zvažovali jsme třeba i tlakovou kanalizaci, nakonec jsme se ale rozhodli pro podtlakový systém,“ uvedl Kalouda. Důvodem je především geografická poloha vesnic. „Všechny tři leží na rovině a kvůli malým spádům samotížná kanalizace nepřipadá v úvahu. Podtlaková kanalizace naopak nevyžaduje tak velké průměry potrubí,“ vysvětlil Kalouda.

Obce si od toho slibují menší náročnost při pokládání trubek. „Další výhodou je, že vesnice nebudou tolik rozkopané. Do silnic třeba zasáhneme se stavbou minimálně, většinu potrubí položíme v předzahrádkách nebo pod chodníky. Pod silnicemi pak pro potrubí prorazíme díry,“ doplnil Kalouda.

Územní řízení na novou čistírnu odpadních vod teď řeší například i v Holubicích. „Jedno územní rozhodnutí už jsme měli schválené pro dotaci, o kterou jsme žádali v roce 2009. Tu jsme však kvůli nedostatečnému počtu bodů nakonec nezískali. Povodí Moravy si mezitím vyžádalo aktualizací, aby rozhodnutí odpovídalo současnému stavebnímu zákonu,“ podotkl starosta obce Stanislav Přibyl.

O novou dotaci chtějí v Holubicích požádat ještě letos. „V polovině roku se má vypsat nový dotační titul na čistírny odpadních vod. Do té doby chceme mít platné nové územní rozhodnutí,“ dodal Přibyl.