Některé ale přes rok vysychají. „Místní si pomáhají a vodu v případě nouze berou od sousedů. Když dlouho neprší, je to problém. Každý si hladinu ve studni hlídá a snaží se vodou šetřit. Nepere se třeba každý týden. Když je nejhůř, tak se prostě koupí balená pitná voda," řekl předseda tamního osadního výboru Jaroslav Kumšta.

Stavba vlastního vodovodu nebo napojení na přivaděč z Velkých Opatovic jsou podle něj velmi nákladné a toto řešení je v nedohlednu. Vodovod chybí na Blanensku i v Kulířově. Tamní starosta Aleš Veselý ale tvrdí, že tam problémy s vodou nemají.

V sousedním Vyškovsku jsou podle informací vyškovského odboru životního prostředí téměř všechny obce na vodovody napojené. Až na jednu osadu a jednu vesnici. Studny využívají pouze obyvatelé Odrůvek a Podivic. „Když byla horká léta, našly se sice domácnosti, kterým studny vysychaly, ale šlo spíš o výjimky. Že by byla třeba polovina obce bez vody, to se nestalo. Studny jsou dobře zásobené," informoval starosta Podivic Vlastimil Dostál.

Připravení jsou i na tu variantu, že v budoucnu bude třeba se na vodovod napojit. „Nachází se u nás vydatná studna soukromého majitele, která by se dala jako vodovod využít. Některé domy jsou na ni napojené už v současnosti, ale je jich jen hrstka. Rozhodně ale nejde o nic akutního," zmínil Dostál.

Osada Odrůvky spadá pod Studnice. Převážnou část jejích obyvatel tvoří chataři. „Nicméně i tam v poslední dobou roste nová zástavba od lidí, kteří v místě chtějí bydlet natrvalo. Přesto ale nad výstavbou vodovodu ani kanalizace nyní neuvažujeme. Byla by to obrovská investice pro velmi málo lidí," vysvětlil starosta Studnic Jaroslav Fládr.

A přestože v ostatních obcích Vyškovska vodovody mají, ne všichni obyvatelé se na ně rozhodli napojit. Například Antlovi z Ruprechtova k tomu zatím nevidí důvod. „Raději využíváme vlastní studnu. Vodou samozřejmě šetříme, ale to by měl každý bez ohledu na zdroj. V létě roku 2015 jsme sice řešili problém s tím, že nám studna téměř vyschla, ale taková situace se stává zcela výjimečně. Proto ani se v brzké budoucnosti neplánujeme na vodovod napojit," přiblížil Jiří Antl.

Podle mluvčí Vodárenské akciové společnosti Ivy Šebkové lidé za vodu z vlastních studní sice ušetří, ale za její stavbu zaplatí desítky tisíc. A nemají jistotu, že budou pít nezávadnou vodu. Výstavba obecního vodovodu napojeného na vlastní vrt se pohybuje v milionech. Další řešení je skupinový vodovod. „Když se na něj obec napojí, má zaručenou nepřetržitou dodávku kvalitní vody. Vodárny mají záložní zdroje a lidé bez vody nebudou," dodala Šebková.

Za kubík vody však zaplatí obce na Blanensku, které jsou ve Svazku vodovodů a kanalizací města a obcí, přes šestačtyřicet korun. Včetně stočného pak necelých čtyřiadevadesát. To na Vyškovsku odběratele vody od Vodovodů a kanalizací Vyškov vyjde voda levněji. Za kubík zaplatí za vodné a stočné něco málo přes pětaosmdesát korun.