„Nechceme se vzdát možnosti mimosoudní domluvy a konečně uzavřít smír. Ovšem na podmínky, které si žalobce AusterlitzPro stanovuje, nemůžeme přistoupit. O dalším postupu budeme ještě jednat," vzkázal slavkovský zastupitel Michal Boudný.

Hlavní nepřijatelnou podmínkou v žádosti společnosti, která zastupuje autory libreta, je omluva. Tou město mělo uznat pochybení v zadávání soutěže a uskutečnění projektu expozice, jehož se dle mínění zastupitelstva nedopustilo.

Podle žalobce expozice obsahuje zásadní chyby. Odtud také vzešel spor, který přinesl mimo jiné verdikt olomouckého Vrchního soudu. Ten rozhodl, že město má opravit expozici dle libreta. „Vyložili jsme si to tak, že bude nejlepší výstavu nechat zavřenou. A vytvořili jsme mimosoudní dohodu, kterou zástupci společnosti AusterlitzPro připomínkovali tak, že s ní nemůžeme souhlasit," popsal dosavadní průběh jednání slavkovský radní Vladimír Soukop.

Z verdiktu však podle jednatele AusterlitzPro Miroslava Jandory jasně vyplývá, že Vrchní soud otevření expozice zakázal. „Odpůrci uložil, aby se jakýmkoliv způsobem zdržel užívání díla libreta, jeho zpřístupňování veřejnosti a umožňování třetím osobám, aby ho dál zpracovávaly," citoval Jandora.

Protože město nechce přistoupit na znění omluvy, jak ji navrhuje protistrana, šance na mimosoudní dohodu výrazně klesly. „Jsem přesvědčený, že v našem protinávrhu k domluvě není nic tak kontroverzního, aby to město nemohlo přijmout. Že jako autoři požadujeme úpravu expozice tak, aby odpovídala našemu libretu, a odmítáme městem navrhovanou omluvu s odkazem na nějakou třetí osobu, je přece pochopitelné," zdůraznil Jandora.

ADAM HRBÁČ