Teprve dva roky funguje sportovní hala v Rousínově, kterou využívá mimo jiné i tamní základní škola. Radnice ale už teď musí řešit problémy s jejím provozem. Budova totiž vlhne a nikdo nezná příčinu.

Problémy se objevují hlavně při dlouhodobějších deštích, v současnosti jsou proto horší než dřív. „Hala je vlhká, nejsme ale schopní zjistit, odkud mokro pochází. Voda stéká po ocelových konstrukcích od střechy dolů. Je možné, že se tam vlhkost sráží, protože stavba je celokovová, nebo tam může i zatékat," uvedla tajemnice Městského úřadu v Rousínově Ludmila Havlíčková.

Vlhkost je údajně spíš občasná. „Není to tak, že by do haly plošně zatékalo. Voda spíš kape ze stropu na několika málo místech. Děje se to většinou v době dlouhodobějších dešťů, tedy i teď. Domnívám se proto, že problém je ve střeše. Ta je totiž plochá, takže s odtokem vody je to trochu složitější," konstatoval vedoucí Městských služeb v Rousínově Václav Hůlka.

Jestli se s problémy budou pojit i nějaké škody, zatím není jasné. „Protože neznáme původ vlhkosti, která může být způsobená právě nějakou závadou nebo poškozením, nedokážeme vyčíslit případné škody. Zatím nějaké zásadní problémy nebo poškození, kterých bychom si všimli, nezpůsobila. Každopádně ale chceme problém vyřešit," doplnila tajemnice.

Hala zatím funguje v běžném režimu. „Omezení provozu zatím neplánujeme, situace není kritická. Na druhou stranu protože neznáme původ problému, chceme se situací co nejdříve obeznámit, právě proto, abychom ho mohli odstranit," podotkla Havlíčková.

Rada města už zajistila vypracování posudku. „Protože nejsme schopni původ vlhkosti zjistit vlastními silami, navázali jsme spolupráci s odborníky z brněnského Vysokého učení technického. Součástí by měl být i návrh na řešení potíží tak, aby vlhkost v hale definitivně zmizela," doplnila Havlíčková.

Skoro sto tisíc

Město si na to musí vyhradit peníze z rozpočtu. „Zakázku bude řešit Ústav pozemního stavitelství, vyjde téměř na sto tisíc korun. Na co odborníci přišli, bychom ale měli vědět v nejbližších dnech," nastínila Havlíčková.

Opravu bude město muset řešit zřejmě samo. „Nechci to říkat jako hotovou věc, protože zatím nevím, na co odborníci přišli. Nepřekvapilo by mě ale, kdyby na vině byla firma, která střechu dělala. Ta je ale v současnosti v konkurzu, takže domáhat se na ní nápravy by bylo zbytečnou snahou. Opravu tak město bude muset řešit samo," doplnil Hůlka.

Případnou opravu chce radnice řešit o prázdninách. „Výsledek diagnostiky budeme znát na začátku prázdnin. V této chvíli sezóna využití haly skončila, chceme proto problém vyřešit dřív, než začne další, tedy v létě. Jakmile odborníci identifikují vadná místa střechy, pustíme se do jejich oprav. Snad se bude jednat pouze o drobnosti," doufá Hůlka.

Aby byla hala v kondici je totiž jedna z priorit tamní základní školy. „Máme sice i vlastní tělocvičnu, ale ta má nedostatečnou kapacitu. Před postavením haly jsme tak některé hodiny tělocviku museli omezit na třídy," vysvětlila účetní základní školy Šárka Svobodová.

Škola proto doufá, že situaci se podaří vyřešit co nejdříve. „Fungující hala je pro nás nutností a náhradu bychom sháněli pravděpodobně jen velmi obtížně," dodala Svobodová.