„Doufám, že jde o chybu a podmínky se ještě změní,“ nechce se prezident klubu Jaroslav Krejčíř vzdát naděje na výraznou pomoc státu s údržbou trávníků. Pokud nepřijde, bude se klub muset poohlédnout po úvěru.

Ministerstvo dotační program na konci září nejdříve zrušilo kvůli nesrovnalostem v zadání, ale na apel České unie sportu nakonec alespoň část peněz rozdělí. Ovšem za nových podmínek, které jsou podle unie špatně nastavené.

Dotace získají pouze celorepublikově působící svazy, jakými jsou například Sokol nebo Orel. „Problémy hrozí spoustě sportovních klubů v republice,“ varoval místopředseda unie Marek Hájek.

O Programu IV.
• vyhlášený: listopad 2016
• zrušený: 26. září 2017
• 0bnovený: 2. října 2017
• ministerstvo rozdělí přes 150 milionů Kč
• minimální výše dotace pro spolek: 50 tisíc Kč
• zájemci mohou žádat o dotace do 16. října

Zdroj: MŠMT

Výhodu mají kluby, které se naučily nespoléhat jen na pomoc státu. Například ragbyový klub JIMI Vyškov sice dotace z Programu IV. využívá tři roky, není však pro ně nejdůležitějším zdrojem peněz.

„Z programu získáváme šedesát až osmdesát tisíc korun. Náš roční rozpočet je ovšem milion a půl. Daleko důležitější jsou pro nás peníze například od města,“ uvedl prezident klubu Jiří Vinter.

Jednoty Sokolů a Orlů byi za nových podmínek dotace z programu získat měly. „Program IV. je pro nás velmi důležitý, protože slouží k údržbě vlastního majetku, zatímco ostatní dotace jdou na provoz spolku,“ uvedl starosta vyškovské jednoty Orla Jaromír Zbořil.

Pro její atletický oddíl jsou podstatné také příspěvky od města a kraje. „Bez nich bychom museli vybírat výrazně vyšší příspěvky,“ přiznala místopředsedkyně jednoty Alena Hanulíková.

Ilustrační foto.
Vyškovští futsalisté se pokusí navázat na historický úspěch s novými posilami