„Dosud město hradilo jen energie, ale ostatní provozní náklady a správce stadionu jsme museli platit my. Brzy to ale pro nás bude problém, protože v roce 2016 dostaneme od města poslední splátku za stadion a naše příjmy tak najednou podstatně klesnou. Vzhledem k tomu, že od toho okamžiku bude areál plně v rukách města, máme za to, že by mělo mít v plné režii i placení za jeho provoz," přiblížil člen výkonného výboru klubu Přemysl Jeřábek.

Ke smlouvě je tedy potřeba schválit dodatek, v němž sportovci žádají prodloužit výpůjčku stadionu pro klub až do roku 2030, a ukládá městu správu nad areálem. Jak vysvětlila mluvčí města Veronika Slámová, v zásadě by to znamenalo, že by do údržby sportovního areálu, zahrnujícího například travnaté a škvárové hřiště, běžeckou dráhu a kabiny, de facto peníze přestaly chodit přes klub. „Město koupilo stadion za sedm milionů šest set tisíc korun. Určitou část splátek klub obratem použil na placení správce, práce technických služeb a podobně. Zbytek mu zůstával. Podle navržené smlouvy by nicméně údržbu stadionu platilo přímo a pouze město," uvedla mluvčí.

S podílem dalších

Podle některých zastupitelů má dokument nedostatky. Myslí si to třeba právě ředitel technických služeb a zastupitel Radoslav Lánský. „Vzhledem k tomu, že stadion bude sloužit a už i slouží mnoha jiným sportovním a zájmovým organizacím, nepřipadá mi správné, aby za jeho provoz platilo pouze město. Ať na něj přispějí všechny tyto organizace," navrhl Lánský.

Z pohledu technických služeb si pak nedovede představit, že by se měly najednou starat o celý stadion. „Dosud jsme měli na starost jen část," upozornil Lánský. Podle Slámové kromě toho město zatím zajišťovalo přes technické služby po dohodě s klubem i práce nad rámec dohody ve výši desítek tisíc korun ročně.

I s ohledem na to doporučil zastupitel Petr Kostík materiál odložit pro nové zastupitelstvo. „Měli bychom se ještě jasně domluvit, co bude platit město a co klub nebo kdo a jak bude stadion využívat. Kromě toho mi přijde problematická i doba výpůjčky do roku 2030. Je nestandardně dlouhá," poukázal na zasedání Kostík.

Jeho návrh podpořil i zastupitel Jan Reichl. „Podstatné je, že z této smlouvy není jasné, co bude město stadion stát. O věci je třeba ještě jednat a dodat detailnější materiály," zmínil zastupitel.

Podle Jeřábka je klub o dohodě připravený debatovat. „Možná jsme z naší strany trochu podcenili přípravná jednání s městem, než jsme materiál zaslali radě. Určitě se ale k věci jasně postavíme, vysvětlíme naše požadavky a s městem se dohodneme. Rozhodně se nebráníme tomu, aby areál k aktivitám využíval někdo jiný než náš klub. Už to koneckonců není fotbalový stadion, ale spíš městské sportovní středisko," zhodnotil člen výkonného výboru.

K prodeji stadionu městu se sportovní klub odhodlal před devíti lety z důvodu finančních problémů. Podle starosty Ivana Charváta záležitost dopadla dobře. „Mohlo se stát, že areál skončí v rukách nějakého soukromníka, který by s ním mohl mít všelijaké, pro město nepříznivé záměry," uvedl starosta.

Kostík naznačil, že finanční problémy klub stále neopustily. S blížícím se termínem konce splátek tak nastal v dalším osudu stadionu i klubu přelomový okamžik.