Zanedlouho ovšem všechny lesklé knoflíky, barevné kokardy a nablýskané šavle pokryje bláto, střelný prach a možná i krev. Je totiž první prosincový den na slavkovském zámku, na jehož nádvoří a v parku se francouzské jednotky pod vedením císaře Napoleona Bonaparta připravují na velkou bitvu.

Přestože rekonstrukce slavné bitvy tří císařů se odehraje až odpoledne pod kopcem Santon, ve Slavkově u Brna je živo už po deváté hodině ráno. Velitelé formují své jednotky a jen o několik desítek metrů dál už voní klobásky, pražená káva, svařené víno a trdelníky.

Předvánoční jarmark na Husově náměstí a nádvoří zámku doplňuje vzpomínkové akce už tradičně. „Jezdím sem pravidelně, je tu příjemná atmosféra a projde tudy opravdu hodně lidí," kývá hlavou jedna z prodejkyň svařeného vína. Vzhledem k tomu, že teploty klesly až k nule, na nedostatek zákazníků si nemůže stěžovat.

K prosinci to patří

Mezi nimi je i Michal Páleník z Brna. „Svařák si dám rád, k prosinci to patří. A k trhům tím spíš," usmívá se s kelímkem v ruce. Do Slavkova přijel na kostýmovanou prohlídku zámku, která ke vzpomínkovým akcím také patří. „Nemám zarezervované místo, proto jsem tu tak brzo, snad se tam dostanu. Jestli ne, aspoň tu nakoupím nějaké vánoční dárky," neztrácí dobrou náladu Páleník.

Čas od času se mezi civilně oblečenými nakupujícími objevuje i někdo, kdo jako by právě vystoupil ze stroje času. Tři vojačky s košíkem v ruce obdivují řemeslné výrobky u jednoho stánku, chlapce v uniformě víc zaujaly hračky. Jeho mladší sestra, jako vystřižená z ilustrací Josefa Lady, se zase zastavuje u stánku s perníčky.

Vojáky však jinak mezi lidmi příliš vidět není, připravují se na bitvu. Jindy libozvučná francouzština ve formě štěkaných rozkazů dává tušit, že boj s rakouskými a ruskými nepřáteli bude neúprosný.

Šikování jednotek v parku pozoruje několik desítek lidí, většinou rodin s dětmi. Najdou se ale i výjimky. „Přítelkyně je blázen do uniforem a historie, tak jsem ji vzal sem. A zatím je nadšená, protože se tu nemusí s nikým tlačit. Právě z toho důvodu se možná nakonec nepůjdeme podívat na rekonstrukci, i když ještě uvidíme," vysvětluje Ivan Svoboda, zatímco dívka vedle něj s úsměvem přikyvuje.

Bitva je však zatím ještě daleko. Zatímco ruští a rakouští velitelé někde probírají taktiku, většina trhovců už tu svou dávno našla. „Pojďte si dát čerstvě praženou kávu, ochutnejte. Cítíte, jak voní?" láká jeden z nich kolemjdoucí, zatímco dívka opodál svižně vytváří z pruhu těsta trdelník, který za moment provoní okolí stánku. A i když není sníh a počasí připomíná spíš říjen než prosinec, předvánoční atmosféra už dorazila.